Medical Medium Teraviljad

Medical Medium'i raadiosaade TERAVILJAD märkmeid. Tõlge on kategoorias "lauasahtli" kvaliteet, aga vähemalt eesti keeles piisavalt lugeda. Ei tasu lasta end häirida kultuuride võimalikust bioloogilisest liigitusest, selle teabe mõte on koondnimetused ja välja tuua tervislikumad valikud, vahet pole ju suures plaanis, millise liigituse alla mistahes kultuur kuulub, mõjud on olulised.



Info, mis on aastakümneid ajast ees, et kui ei jõua teadusuuringuid ära oodata ja tahaks oma tervisega midagi tulemuslikku ette võtta, siis saab siit uusi vaatenurki, mõtteid ja ideid 


10:58 Autoimmuunhaiguseid pole olemas. Keha ei ründa ennast mitte kunagi. Allopaatiline meditsiin lihtsalt ei tea, mis põhjustab neid sümptome ja kogu süü visatakse inimese kaela. Kudedes, organites, näärmetes on erinevaid viiruseid, baktereid, patogeene, toksiine jms., mida lihtsalt on liiga palju. Autoimmmuunhaiguste test lihtsalt näitab, et keha toodab antikehasid, mis võitlevad viirustega (mitte ei ründa keha), näiteks kilpnäärme probleemide korral on Epstein-Barr viirus kilpnäärmes (Hashimoto nt).


16:17 Teraviljad ka ei põhjusta autoimmuunhaigusi/põletikke, teravili lihtsalt toidab patogeene, mis põhjustavad autoimmuunhaigusi (viirus, bakter). Nad söövad teravilja ja 

1) väljutavad vastu toksiine või 
2) söövad teravilja ja kasvavad tugevamaks ja põhjustavad rohkem kahju. Vahepealne kõrvalpõige, et suurimad põletike ja patogeenide toitjad on ka munad.

18:00 Miks siis osadel on sümptomid, kes söövad näiteks hulgim nisutooteid ja teisel ei juhtu midagi. Neil lihtsalt puudub või on patogeen madala arvukusega kehas.


Mida AW (raadiosaate autor) siis teraviljadeks peab (kategoriseerib sinna alla), patogeenide toitjad: nisu, mais. Tõlkija kommentaar - gluteeni teraviljad liigitatakse ka siia nagu näiteks rukis, oder [raadiosaates ei saanud täheldada selle teema mainimist].

28:51 Mis teraviljad ka ära rikub, et nendega tehtud muudatused nagu näiteks GMO-de olemasolu, nisu on palju hübridiseeritud. See ei ole teraviljadele hea.



24:33 Mis iganes vaevus kallal on tasub esimesena kohe välistada oma menüüst nisu. 33:12 ja parem seda mitte üldse tarbida. 

Kui kehas on streptokokk, siis põhjustab see nina-kurgu-kõrva haigusi, kuseteede infektsioone (UTI - Urinary Tract Infection) [ei ole pärmseene infektsioon vaid streptokokk, kus on pärm ka kohal ja siis kui infektsioon läheb eriti halvaks, neerudesse ja lausa põhjustav vere väljumist, siis hakatakse bakterit otsima].
25:45 Patogeen võib olla ka E.coli (Escherichia coli) või retroviirus (nagu HIV), või kui on külmetushaigus ei ole hea teravilja süüa.


26:40 Kas on häid teravilju? Jah


  • kinoa
    1. Valge öko täistera kinoa (LINK)
    2. Punane öko täistera kinoa (LINK)
    3. Must öko kinoa (LINK)
    4. Kolme värviline öko täistera kinoa (LINK)
    5. Täistera kinoa jahu (LINK),
Mõnus kinoa roog...

  • hirss (on gluteenivaba, kui on väga kitsas eelarve toidule kulutada ja ei saa midagi eriti osta nagu näiteks puuvilju, siis osta hirssi, sellest saab teha palju süüa ja saab kõhu täis, et poleks kahjulik, sest patogeene see ei toida, nt EBV ei sa sealt toitu, ega see pole küll hea olla põhiliselt teravilja toidul, aga 30:40 mingi patogeen võib seda ikkagi süüa, aga ta ei tee niivõrd palju halba kui mõni muu teravili, sama ka kinoaga), 
  • gluteenivabad kaerahelbed (need aga ei pruugi kõigile ikkagi sobida, vajalik on mainida GV, sest kaerahelbeid töödeldakse tehastes, kus on alati praktiliselt ristsaaste nisuga, vm gluteeni teraviljadega), 
  • täistera riis (kui pole palju äärmuslikke sümptome, võib rahulikult tarbida
    1. Täistera riisi lasanje lehed (LINK, käituvad täpselt nagu nisujahu ja on valged, kui toit valmis, sama ka järgnevate täistera riisi toodete kohta), retsept siin
    2. Täistera riisi spagetid (LINK)
    3. Täistera riisi jahu (LINK)
    4. Täistera riisi spiraalid värvilised (LINK)
    5. Lühiteraline pruun riis (sushi tegemiseks näiteks) (LINK)
    6. Kiinuudli supp täistera pruunist riisist (LINK)    
    7. Täistera riisi spiraalid (LINK)
    8. Kinoa-riisi makaronid, Penne (LINK)
  • amarant
  • 44:34 eragrostis tef
  • tatar* (ei põhjusta autoimmuunhaigusi, kuigi AW seda ei kiida ka tervislikel põhjustel, aga haiguste hirmus seda vältida küll pole vaja).

38:19 Seller sobib oivaliselt teraviljadega kokku, toorelt, kuumutatult, kuidas meeldib (tugev tervendaja, sisaldab haruldasi mineraalsooli, mida teadus pole veel mõõtnud). Selleri võime on panna teravili tööle, saada sellest maksimum. Teraviljadel on tervendavad võimed ka. 

39:27 Kurgid, spinat, aedsalat [lettuce], rukola (on nagu kõhutoonik, aitab ka erinevate sortide soolhapetega maos, stimuleerida, tugevdab seda, seller ehitab soolhappeid [neid on erinevaid, meie teadusele pole veel teada], seller ja rukola töötavad koos 42:29), idud (sest need on nii aluselised), petersell, koriander, tomat, sibul, roheline sibul, murulauk, ingver, kurkum (kohe eriti), rosmariin (tugevdab seedimist, nagu seedimise abi), avokaado (suurepärane kasutamiseks või või kahjuliku rapsiõli asemel), küüslauk (seondub teraviljaga kokku nagu üheks ja toimivad seedeelunkonnas kui parasiitide tapjad), need köögiviljad/maitseaineid sobivad hästi teraviljadega kokku, aitavad lõhustada teravilja ja saada aminohapped sealt kätte.



40:15 Aminohape mille pärast on teraviljades põhjust muretseda on karnitiin, see jällegi toidab patogeene ja viib kõik tasakaalust välja, seda tasub alati vältida ja mitte lisandina tarbida. See on nagu pomm, mis aktiveerib kõike. Spinat, seller jm. aitavad maha võtta karnitiini toimet

Kui on palju erinevaid sümptome ja haiguseid nagu näiteks hulgiskleroos, kilpnäärme põletik, scleroderma (üks sümptome on näiteks kehv verevarustus jäsemetes), Sarkoidoos (Sarcoidosis - väikesed kasvajad mitmetes organites) krooniline väsimus, luupus, põletikud, reumatoidartriit (RA) jne. siis tasub ka head teravilja välja jätta. Ja kui tuleb tõesti suur teravilja isu peale, siis tasub valida pigem kinoa.


Kas arseeni/vaske on riisis? EI OLE!!! Ainult ühe riigi valge riisi sordis on pestitsiidide tõttu arseeni ja seal riigis kasutatakse ka ikka veel DDT-d 42:58 (riigi nime ei mainita). Kui just seda riisi sattuda sööma, siis tasub seda süüa koos rohke koguse koriandriga, mis neutraliseerib sisalduvaid mürke. Kui arseeni on, siis pestitsiidide tõttu igal pool, riisi poole pole mõtet näpuga näidata! Öko lühiteraline pruun (täistera) riis on kõige parem valik


Soovitab veel lisaks hankida nr 2 raamat Tervendavad toidud (LINK), paberkandjal näiteks inglise keeles on see Eestisse lihtne kättesaadav variant.



Klõpsa raamatu pildil, jõuad otse
tasuta saatmisega raamatupoodi.

46:44 Kui olla suur kala sööja, siis tasub hoida teraviljade tarbimine võimalikult madal. Kinoa või köögiviljad on turvaliseim teravili kalaga koos 47:00, mitte riis, sai jms. Liha/loomse proteiini sööjad samuti, kas natuke kinoad või hirssi. Liha ei sobi üldse teraviljadega kokku.


51:28 Teravilja mikrotoksiinid, hallitus - nagu iga mistahes toit kogub hallitust, seda saab igalt poolt, et ekstra karta pole vaja. 


*Tatra problemaatilisuse kohta täpsemalt puudub info nii MM blogis kui kõigis 4s raamatus.




Mida teraviljade asemel süüa
  • kartul, 
  • bataat, 
  • lillkapsas, 
  • jm. köögi- ja juurviljad, 
  • lehtadru spagetid (LINK) (ei ole vetika maitsega, välimuse või värviga), sobib igasse toitu ja võtab selle toidu maitse, mida kokk valmistab. 






  • Cassava jahu (LINK), käitub nagu gluteeniga jahu, aga ei ole mistahes teravili, vaid taime juure pulber.





  • Märksõnad: Quinoa
    Lisalugemist

    https://en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef