Klaaspottide arvustus

     5,5l klaaspott tervendava puljongiga.


Oli väga suur skeptitsism klaaspottide osas, et need oleks pigem nagu trendi värk. Aga oh üllatust, need on väga asjalikud ja mahukad. Ülimalt endiselt skeptikult saavad potid hindeks 5/5 punkti.


5,5l, 3,5l ja 1,5l katsetatud. 5,5l saab nt kasutatud suppide ja tervendava puljongi jaoks + suure kausina nt arbuusi tükkidele.


       Tervendava puljongi valmistamine

Arbuusi kausina:



3,5l nt suurema koguse makaronide, riisi keetmiseks (ei jää põhja kinni), suure kausina arbuusi tükkidele.

3,5l pott on kõrge/sügav, et toortatra keetmine vajab silma peal hoidmist samaselt nagu metallpotiga keetmisel. 

                               3,5l pott


Enne oli suur kauss arbuusile, aga seda hakkasid asendama hoopis need potid - 2 ühes. Lisaks saab vajadusel ka puuviljakärbeste eest kaanega kaitsta.



(Karri)riisi keetmine



Kasutamisel pliidil kõige enam üllatas see, et käepidemed ja potikaane nupud ei lähe kuumaks. Pika keetmise peale on mõnevõrra kuumad, küll aga pajakindaid pole olnud vaja kordagi kasutada nende pottidega.

Kui sai keedetud peeti - pikalt - 2h, siis sangad ja kaane nupp olid kuumad, aga sai ikkagi käega katsuda. Aga väga piiri peal, kuum sõrmede vahel, aga mitte põletav.


Muidugi, mis väga meeldib, on see läbipaistvus, nii kena on vaadata valmivat toitu. Eriti paneb hindama ka seda, et tervendavat puljongit tehes, ei pea seda metallist potis keetma. Saab keeta suure koguse ja klaasist potis, vähem metalle kehasse.


Mis veel väga üllatas oli see, et katsetades 1,5l kastruli (pika varrega pott) riisi keetmiseks, ei keenud see põhja üldse. Tavaliselt isegi kahekordse metallpõhjaga metallpotiga keetes naaaatukene jääb põhja külge kinni, aga klaaspotis keetes mitte midagi ei jäänud kinni. Loomulikult tuleb keeta valvates, et päris ära unustada toidu ei saa, sama nagu metallpottidegagi. Sama ka makaronitoodete keetmisega (spagetid, jm makaronid) - kerge keeta.


Lisaks üllatas 1,5l kastruli mahutavus. Olles kasutanud metallist 1,8l ja veel ühte 1,5l metallkastruli, ei saanud nendega hästi spagette keeta, sest pott on pigem kõrge ja läbimõõt väiksem ning spagetid mahuvad sinna kehvasti. Aga klaasist 1,5l on laiema avaga ja spagetid mahuvad poolitatuna vabalt sisse (andke andeks itaallased).

1,5l pott on jällegi vajadusel tore kauss



Ainus miinus mida näeks, et klaas on klaas (kuigi mega-giga termoklaas väga kõrge t° taluvusega, üle 450°c!), aga peab rohkem hoidma, kirjutab juhendis.

Metall söögitegemisvahendeid ei tohi nende pottidega kasutada. Võib kas puit, silikoon või plastik.


Huvitav on see, et mistahes kohast maailmas neid potte ka ei telli (tellinud nii Saksast, kui Hiinast), siis ikka on peale kirjutatud identse fondiga - "Made in France" 🤗😁

Isiklikult vahet pole. Tooted on head.


Saksas polnud 5,5l potti https://s.click.aliexpress.com/e/_DDIuArD ja 1,5l kastruli https://s.click.aliexpress.com/e/_DDNaRuL 

väga pikalt müügis ja siis sai leitud täpselt samasugused Alist, jess. Kättesaadavus nendel suurustel pigem raske, kuigi kasutajana tooks välja, et asendamatud.


3,5l pott sai tellitud Saksast (Address line 2 peab kirjutama oma tel nr, sest muidu nad tel nr peale ei pane, pakk võidakse lausa tagasi saata, kui kullipilgul ei jälgi paki asukohta, ses osas on sakslased nagu kiviajas). Saksa miinus on see, et nad müüvad pigem komplektidena, aga sooviks oma komplekti kokku panna.


Potte saab kasutada elektripliidiga ja muude pliitega ning ahjus, aga induktsioonpliidiga ei saa kasutada. Aga kuuldused käivad, et hetkel proovitakse välja töötada lahendus ka induktsioonpliitidele, millal see ka reaalsuseks saab, näitab aeg.


Lisad:

Kui tahta rohkem kartuleid aurutada, siis 5,5l potile on ka aurutussõel (4l) olemas (katsetatud veel pole). Kättesaadavus raske, soovi korral saab küsida selle müüja käest https://s.click.aliexpress.com/e/_DDIuArD eraldi kirjana.