Kohv, millest keegi sulle ei räägi.

Siit materjalist leiad 2 artiklit, alustuseks 12 vähetuntud fakti kohvi kohta ning Medical Mediumi avaldatud info. Ole teadlik oma valikutes!



12 VÄHETEATUD FAKTID KOHVI KOHTA ☕️


1. Enne ja pärast 1 tassi kohvi tehtud MRI-pildid näitasid aju verevoolu vähenemist 45%. Kui verevoolu vähenemist täpselt mõõdeti, oli see tegelikult 52% väiksem verevool ajju juba pärast ühte väikest tassi kohvi. 
Krooniliste kohvijoojate ajupildiuuringud näitasid, et nende aju halveneb samamoodi nagu krooniliste alkohoolikute, sigaretisuitsetajate, Parkinsoni tõvega patsientide ja marihuaana tarbijatel. 

2. Kofeiin on alkaloid, mida kohvitaim kasutab putukate hävitamiseks, mis söövad selle seemneid.  
Kohvitaim kasutab ka kohvikaunades olevat kofeiini ümbritsevate taimede tapmiseks, et kohvitaim saaks rohkem päikesevalgust ja kasvaks suuremaks.  Kofeiin on pestitsiid, mis põhjustab sellega kokkupuutuvates elusrakkudes geneetilise katkemise. 

3. Kohv võib põhjustada soovi wc potile minna, sest see on üks viis, kuidas keha püüab mürki süsteemist eemaldada.  Äkiline tung pärast kohvi joomist "kakada" on üks keha kaitsemehhanisme mürgituse vastu. 

4. Kohv suurendab energiat inimese võitluse või põgenemise metaboolse reaktsiooni kaudu, sest keha kardab kofeiinipõhist mürki. Kohv ei anna energiat, vaid viib selle kehast välja.  Energia, mida inimene kohvi joomise ajal tunneb, on kehas liialdatud, sest kofeiin on mürk ja kõik mürgid aktiveerivad kehas energia vabanemise (võitle või põgene). Kohv eemaldab süsteemist energia, jättes inimese iga mööduva päevaga järjest kurnatumaks, tekitades seega maailma kõige ohtlikuma energiastimulatsiooni sõltuvuse (adrenaliinvaste e. keha sunnitakse tootma adrenaliini - tõlkija märkus

5. Kui kehas vallandub võitle või põgene reaktsioon, aktiveeruvad aju madalamad IQ keskused ning hormonaalsed süsteemid, mis kontrollivad agressiooni, vägivalda, irratsionaalseid ja ebaloogilisi otsuseid, armukadedust, raevu, viha, hirmu ja paranoiat. Kohv genereerib madalamat vaimset funktsioneerimist koos iga negatiivse emotsionaalse reaktsiooniga, mida keha võib tekitada. 

6. Mõõdetuna aktiveeris 1 kohv "võitle ja põgene" reaktsiooni 3 järjestikuse nädala jooksul, kuigi peale seda 1 tassi kohvi muud kofeiini ei tarbitud. Üks tass kohvi mürgitab keha 3 järjestikust nädalat, kahanevas ulatuses. 

7. Kohvi (kofeiini) tarbimisel on aju limbiline osa hüperaktiveeritud ja vaimu kõrgemad õppekeskused pärsitud. Aju limbiline osa on seotud ainult seksi, paljunemise, territooriumi kaitse, toidu hankimise ja isikliku turvalisusega. Aju limbiline osa on vaimukompleksi kõige primitiivsem ja vähim arenenud osa. Kui soovite targaks osutuda või teise inimese üle domineerida, on parem, kui tema limbiline süsteem aktiveeruks, sest see viib ta vaimsesse seisundisse, mis on võrdne lapse omaga. 

8. Antibeebipill pärsib allaneelatud kofeiini eemaldamist. Seda toimet suurendab järsult alkoholi või valuvaigisti kasutamine, põhjustades seetõttu palju kofeiinimürgistuse juhtumeid, mida koheldakse pärast haiglasse jõudmist muude asjadega. 

9. On tõestatud, et kohv põhjustab eesnäärme suurenemist, kõrget ärevust, unetust, depressiooni, sünnidefekte, valusündroome, ebaloomulikke hingamismustreid, ajukahjustusi, hüperaktiivsust, õppimishäireid (ajukahjustusest), käitumishäireid, väsimust, teatud tüüpi vähki, Crohn'i tõbe, IBS, koliit, karpaalkanali sündroomi, haavandeid, madalat raua taset, südamehaiguseid, peavalusid, PMSi, suurenenud lihas- ja kõõlustevigastuste esinemissagedust, liigesevalusid, südameatakke, insulte, TIA-d (miniinsuldid) jne. 

10. Kohv põhjustab keha rasva osakaalu suurenemist ja tselluliiti, sest käivitades keha "võitle või põgene" vaste (mida teeb iga mürk või oht).  See muudab lõpuks keha esmase kütusevajaduse rasvaks.  Kui keha on ohus, eelistab ta suhkrule või valkudele peamise kütuseallikana rasvu.  Organismi võitlus- või põgenemissüsteemi pidev aktiveerimine (kofeiinimürgi igapäevase allaneelamise kaudu) aitab kaasa metaboolsele üleminekule rasva säilitamisele, sest jällegi eelistab keha mürgiste sissetungijate vastu võitlemisel kütuseallikana rasva. Kohv hävitab ka lihaseid, kuna keha loputab mürgituse korral meelega lihaseid, et hõlbustada täiendavat rasva talletamist. 

11. Kohv (kofeiin) blokeerib raua imendumist, põhjustades tänapäeval valdava enamuse aneemiast. Kogu kofeiini oht üldiselt hõlmab kofeiiniga teesid, šokolaade, kofeiinipõhiseid energiajooke, kofeiinipõhiseid treeningueelseid jooke ja enam kui 2000 käsimüügi- ja retseptiravimit, mis MEELEGA sisaldavad kofeiini. 

12. Läbi aegade kõige ulatuslikuma kohviteemalise raamatu autori läbiviidud uurimine vaatas läbi peaaegu kõik kohvi puudutavad teaduslikud uurimused ja ta jõudis järeldusele, et pole absoluutselt mingeid teaduslikke tõendeid selle kohta, et kohv on inimkehale tervisele kasulik mistahes tasandil. Ta kuulutab avalikult, et igasugune positiivne kohvitarbimise propageerimine on räige vale, mis teeb tõsist kahju kogu meie ühiskonnale. Kohvi positiivsete mõjude avaldamine on vale ja kõik võib tuleneda väga võimsast, varjatud ja salajasest "kohvi lobbyst", millel on nii kaubanduslik kui ka valitsev perekondlik päritolu. 

Autor: Jason Christoff


Ka ausa nime ja pildiga kohv on müüki jõudnud, ehtne pilt kohvi pakil 😜



Raadiosaade kohvist inglise keeles 
Pille-Riin Usleri tõlge.
007: Kohv, Matcha tee ja šokolaad: kuritarvitav suhe 
Tõlkija märkus. PS. Roheline tee, must tee, matcha ja mate tee, šokolaad, kakao jm kofeiinisisaldusega tooted käivad samuti kofeiini alla.

Kui see postitus sind aitas, võid teha soovi korral annetuse: 
Pille-Riin Usler EE327700771002795613. 
Lõpmata tänu kõigile annetajatele ja usun kaljukindlalt, et see tuleb teile mitmekordselt tagasi! 
Veel üks võimalus tänu avaldamiseks on toetada tema uut väikest pereettevõtet. Nimelt pakuvad nad toidulisandeid Elusvälja e-poes (www.elusvali.ee).

***



*
Tere kõigile!
Räägime kohvist, matchast ja šokolaadist.
Asi pole selles, nagu mul oleks midagi nende vastu, aga see, mida mul on teile rääkida, võib natuke avada teie silmi. Või hoopis panna teid silmi sulgema, sest te pole võimelised loobuma.
Räpast tõde ei ole lihtne näha, kui miski, mida sa teed, laseb aktsionäril sinu üle täielikult kontrolli võtta. Kui see tundub liiga karm, siis pane vaim valmis, sest aeg on rääkida kofeiini kuritarvitamisest
.
*
Sa ärkad hommikul üles ja tunned, et ei suuda teha ühtki liigutust. Välja arvatud juhul, kui sa tead, kus ja millal saad kätte oma kohvi. Muidugi, võib-olla sa suudad sellega natuke oodata, võib-olla venitad hommikul natuke kauem, enne kui jooksed kodust välja seda hankima. Mida kauem sa ootad, seda rohkem see lõpuks märki tabab ja sinus hea tunde tekitab. Ilma selleta ei ole sinu päev täielik. Sellest saab sinu osa: „lõpeta kõik, katkesta kõik, enne kui pole saanud kätte oma kohvitassi“. Mõned inimesed ei suuda ilma selleta funktsioneerida.
Kui kord oled juba selles sees, on raske sealt välja ronida. See võib hakata juhtima sinu elu ja isegi hinge. Me teeme kõik oma otsused pärast seda, kui kofeiin on meie meeled selgeks muutnud, kuid paljudel juhtudel teeb kofeiin otsused sinu eest. Tead ju, millest ma räägin? Kohv, matcha tee, šokolaad, energiajoogid, kofeiiniga tee... See on suhe, kus osapooled pole võrdsed, sest üks võtab rohkem, kui annab. Mitte miski selle suhte juures ei näita võrdsust.
Sinu suhe kofeiiniga võib mõnikord isegi kaaluda üle suhte, mis sul on mõne inimesega. Oled seda mõnikord märganud? Kummaline on see, et kofeiin ei ole inimene, kuid mõnikord saab see tähelepanu esimesena. Mõnikord hakkab kofeiin segama igapäevaelu toimetusi. „Kallis, ma ei suuda sellega tegeleda, enne kui ma pole oma kohvi joonud.“, „Enne kohvi ei saa ma seda kõne ette võtta.“, „Kas sa soovid, et ma korjaks su peale? Ok, ma tulen kohe, kui olen oma kohvi võtnud... Ma ostan praegu omale kohvi, kas sa tahad ka... Ei taha? Tahad, et ma tuleksin kohe sulle järgi? Ok, ta juba lööb mu krediitkaarti läbi, olen kohe seal. Võtsin sulle need küpsised, mis sulle meeldivad.“ Samal ajal ootad sina 20-25 minutit kauem, kui oleks vaja, sest sinu kaaslane vajab oma kohvi. Kas arvad, et seda ei juhtu? Juhtub – kogu aeg.
Kofeiin võib mõnikord olla tugevam kui nõrk suhe. Ja kui suhe on alles väga värske, siis parem olgu, et mõlemad osapooled joovad kohvi või matcha teed, sest kui ainult üks joob, siis saab sellest tema prioriteet, mille jaoks teisel on vaja kannatlikku meelt hoida.
Kofeiin võib sind röövida ilma sinu teadmata. Ta on nagu sinu sõber, kes tahab sult laenata riideid ja asju, aga ei tagasta neid kunagi. Või isegi nii, et ta laenab kõiki sinu asju ja sina isegi ei tea, et ta neid laenas. Sina arvad, et su asjad on omal kohal, kuid tegelikkuses neid enam pole. Su „sõber“ võttis need kõik. Sa vaatad oma riidekappi läbi, ise samal ajal mõeldes, et sa võid vanduda, et nägid oma lemmikkampsunit just hiljuti seal... Aga see on kadunud. Ja miks ei näe sa teisi oma lemmikasju? Need on kõik kadunud, kuidas neid enam pole? Sest tegemist oli vahetuskaubaga, tehinguga, mille saatan sinuga tegi. Su silmad olid pimestatud ja sa ei näinud asju, mida sinult võeti.
Aastate möödudes võtab „Kafeiina“ kõik sinu asjad ära. Seda ta teeb. Ta on see sõber, kes laenab su lemmikkampsuni ning su lemmikteksad, kuid ei tagasta neid kunagi. Ja isegi kui annab, siis on need kasutuskõlbmatud. Aga sa ei saa selle sõbra kohta midagi halba rääkida – ta teab sinu kohta liiga palju. Sa ei taha, et ta hakkaks sinu kohta laimu levitama ja pööraks sind tülli kõikide sinu teiste sõpradega. Sa ei märka, kuidas kõik su asjad järk-järgult ära kaovad, ja keegi ei pööra sinu tähelepanu sellele samuti, sest „Kafeiina“ on ka nende sõber. Sinu sõber „Kafeiina“ röövib sind, võttes sinult asju. Ja lõpuks omades ka sind.
Kui sa selle sõbra lõpuks oma elust eemaldad, „Kafeiinast“ vabaned, siis sa saad aru, kui palju see sõber sinult võttis ja kui kohutav inimene ta oli. Nüüd sa lõpuks mõistad: see oli kuritarvitav suhe. „Kafeiina“ oli hull. Ilma temata näed sa täiesti selgelt. Sa näed, mis ta oli ja mida ta tegi. Ent paljud inimesed peavad jätkama oma elu eitamises, sest nagu paljudes väärkohtlevates suhetes, ei tohi sa teist osapoolt süüdistada, sest sa võid teda kunagi veel vajada. Kas kõlab tuttavalt? Või on see kõik sulle midagi täiesti uut?
Või kas arvad, et sinu suhe kohviga on ideaalne? See on illusioon, mida loob kofeiinikoletis. Kui see tundub sulle karmina, siis oota, kuni ma jagan sinuga informatsiooni ning otsusta seejärel ise.
Kofeiinitööstusest sai relv. Mis oli selle relva eesmärk? Naised narkootilise aine mõju alla saada. Oota, oota. Mida ma just ütlesin?! Mis oli missioon? Naised narkootilise aine mõju alla saada. Tõenäoliselt mõtled praegu: „No tõepoolest, selline asi pole võimalik.“
Kinnita turvavöö, sest nende vaatevinklist ei tohiks sa seda lugu praegu teada.
*
Miks nad peaksid tahtma naisi narkootilise aine mõju alla panna? Miks peaks kohvitööstus naisi uimastama? Ei, ei, ei – mitte kohvitööstus, mitte kohvikud ja kohvipoed, matcha poed või šokolaaditootjad. See on midagi, mis on neist palju-palju kõrgemal. Neil pole sellega mingit pistmist. Kofeiinitööstus relvastati meditsiinitööstuse poolt kaua aega tagasi, eesmärgiga naised tuimaks muuta ja tekitada neis eluaegne kofeiinisõltuvus. See oli algne eesmärk. Nüüd on eesmärgiks aga kõik inimesed narkootilise aine mõju alla saada / uimastada – kõik, keda võimalik.
Miks oli plaanis naised narkootilise aine mõju alla panna? Et mässida kinni kroonilise haiguse epideemia, mis tekitas naistes väsimust, depressiooni, udust mõtlemist, ärevust ja nii palju teisi probleeme, mida ei eksisteerinud mitte kunagi enne 1940ndaid aastaid. See on täiesti uus asi, verivärske! See on kõigest umbes 70 aastat vana.
Krooniliste sümptomite ja seisundite epideemia – mille käes paljud teist kannatavad – ÜKSKÕIK, mida teile ka ei väidetaks, see põhimõtteliselt sündis eilnepäev.
Meditsiinitööstus ja uurimiskeskused (medical science & research) teevad tehinguid pimedas, kõikide inimeste selja taga. Nad on alati seda teinud. See väike peotäis inimesi kõige tipus, salastatud VIP-id, on alati seda teinud, et mässida kinni see, mida nad on pahatahtlikult korraldanud. Vead, mida nad on teinud, nagu see:
20. sajandi alguses see salastatud, privaatne meditsiinitööstus... Mitte avalik meditsiinitööstus – detailid on olulised! Mitte meditsiiniülikoolid ega avalik teadus&uurimiskeskused, vaid privaatne salastatud meditsiinitööstus... – Kas sa arvad, et seda ei eksisteeri? Arva uuesti. Kui mingi sinise kindaga meditsiinitöötaja kontrollib su kehatemperatuuri, topib sulle vatipulga ninna ja siis sunnib sind autost välja tulema, siis tea, et see pisik seal pääses väravast välja täpselt samuti nagu kõik varajasemad viirused ja bakterid 20. sajandi alguses, mida kasvatati laborites selle privaatse, salastatud meditsiinitööstuse poolt. Need viirused ja bakterid lõid krooniliste haiguste epideemia, mis algas 1940ndatel ja 1950ndatel ning pani esimest korda ajaloo jooksul naised haigestuma sümptomitesse, mida polnud eales varem nähtud. See juhtus veel enne, kui mehed sarnaste sümptomitega haigeks jäid. Miks naised esimesena haigestusid? Sellest räägin natukese aja pärast.
Privaatne tööstus lasi patogeenid ringlusesse läbi meditsiiniprotseduuride ja muude platvormide ning see viis naiste haigestumiseni 1940ndatel ja 50ndate alguses. Aga keda huvitab? Keda huvitab, mis su vana-vanaemaga juhtus? Vahet pole ju. Keda huvitab, mis teiste minevikuinimestega juhtus? Keda huvitab, et 1950ndatel naised haigestusid? See on minevik. See on viimane asi, mille peale sa tahad mõelda, kui oled parasjagu oma kohvijooki ootamas.
Miks on see teave oluline? Sest see on põhjus, miks tänapäeval on inimesed sümptomite või haigusseisunditega. On sul sümptom? Või mõni selline, mis vahel tuleb ja läheb? Peavalu, vistrikud, probleemid nahaga, udune mõtlemine, ärevus, valulik mentruatsioon, põiepõletikud, põskkoopapõletik, hõljumid silme ees, väsimus – see on küll õudne, kui pead väsimusega rinda pistma –, erinevad valud kehas, depressioon – see on tõeliselt raske seisund –, keskendumis- ja tähelepanuraskused... See list läheb lõpmatult edasi. Sa koged neid asju selle pärast, mida nemad tegid. Ja ka sinu lastel hakkavad olema mõned neist sümptomitest, selle pärast, mida nemad tegid. Ja ka sinu laste lastel hakkavad kunagi olema mõned neist sümptomitest, selle pärast, mida nemad tegid. Ja tead, mis – mitte kedagi ei hakka huvitama sinu sümptomid või haigused, mis takistavad sul 50 aasta pärast oma unistuste elu elamast.
Kofeiini kasutati selleks, et maskeerida mineviku epideemia. Ning seda kasutatakse praegu, et maskeerida ära uus epideemia, ja muuhulgas ka CO VIDi tagajärjed. Sest kõigil on juba nõrgenenud immuunsüsteem krooniliste madalaastmeliste viirusinfektsioonide tõttu (mille olemasolust inimestel aimugi pole). Et sa teaksid: pärast praeguse epideemia möödumist, kui see on murdnud piisavalt palju immuunsüsteeme, pärast viirusest taastumist, vajavad inimesed kofeiini rohkem kui kunagi varem. Tööstus võidab sellest veelgi rohkem.
Mida enam raskusi, lähedaste kaotusi, haiguseid, keerulisi elusündmusi ning probleeme, seda rohkem võimu kofeiinitööstus omandab. Kui haige see on? Seda rohkem kofeiini me vajame ja seda suuremaks kofeiinikoletis kasvab. Isegi maailmalõpp võib käes olla, aga ikka leidub võimalus, kuidas sa oma kohvi kätte saad. Isegi kui sind ei varustata mitte ühegi teise asjaga, siis kofeiini leidub ikka.
Plaan on selline: tee inimesed haigeks. Ära lase neil terveneda. Selle asemel hoopis uimasta nad, et probleemi peita, lootuses, et nad jäävad hiljem veelgi rohkem haigeks ja jätkavad masinavärgi toitmist.
Muidugi on kofeiin olnud kasutuses palju varem kui 1940ndatest aastatest. Ent hilistel 1920ndatel ja varajastel 1930ndatel, Suure Depressiooni ajal ootasid kõik leiva-saia järjekorras, ma ei tea, kas te veel mäletate seda? - ja mitte keegi ei olnud kofeiininäljas. Keegi sealt järjekorrast ei kannatanud väsimuse, ärevuse, kehasurinate, jäsemete tuimuse, vertiigo, südamepekslemise, müstiliste kehavalude, ekseemi, psoriaasi käes... Peaaegu mitte keegi ei kannatanud nende asjade käes, see oli väga harv nähtus, võrreldes 20 aastat hilisema ajaga. Sel ajal, 1920ndatel, tundsid kõik järjekorras seisjad ennast hästi ning see kõik toimus enne, kui kofeiinitööstus oli ühegi hinge üle kontrolli saanud. Sel ajal toetusid väga vähesed mehed kofeiinile ja naiste puhul oli see üldse peaeegu olematu hulk, kes kofeiini vajasid.
Aga praegu oleks pool inimkonda praktiliselt teovõimetu, kui kofeiin neilt ära võtta. Mõtle sellele veidi. Pool inimkonda tuleks vaevu toime. Kas suudad ette kujutada, mis juhtuks, kui kofeiin kaoks? Missugune maailm siis välja näeks? Peaaegu kõik on selle konksu otsas. Ma tunnen kirurgi, kes ei suuda ilma kofeiinita operatsiooni teostada, ja teate, mida ta mulle ütles? Ta ütles, et iga kirurg meditsiiniülikoolis – kõik tema semud ja kolleegid – vajab samuti kofeiini, sest ilma selleta nad ei suuda opereerida. Ta ütles, et nad ei suuda oma kofeiini tarbimist lõpetada.
Kõikide maailma kirurgide suurim hirm on kofeiinist loobumine, sest kui nad sellest loobuksid, hakkaksid nende käed värisema. Seda kutsutakse võõrutusnähtudeks, kofeiinivärinateks, tead küll, millest räägin. Selleks, et kirurg saaks kofeiinist loobuda, on neil vaja võtta tööst väga pikk puhkus, et end rehabiliteerida ja mitte tagasi kofeiini kätte langeda. See on nõiaring, sest võib juhtuda, et sa hakkad jälle seda jooma ja oled taas sellest sõltuv ning pead siis uuesti pika puhkuse võtma.
Mis võib juhtuda kirurgiga, kes loobub kofeiinist? See võib viia uduse mõtlemiseni (brain fog), mis segab opereerimist samamoodi nagu värisevad käed. Nii et siin on ka selline probleem. Sa ei taha, et kirurg, kes sind opereeriks, oleks uduse mõtlemise või värisevate kätega. Sa tahad, et ta oleks nõelterav.
See on kõigest üks näide selle kohta, kui palju võimust kofeiinil meie üle on. Räägime siis pilootidest, kes juhivad lennukeid. Kogu päeva, kogu öö. Kofeiinikoletis aitab pilootidel lennata. Samal ajal, kui sina istud rahulikult salongis ja usaldad oma elu piloodi kätte, on kofeiinitööstus lennuki eesotsas kaaspiloodiks. „Stjuardess! Palun mulle veel üks kohvitass. Ma ei suuda seda lennukit juhtida ja vajan abi, paluks natuke kohvi tuua.“
Aga mis siis, kui piloot tahab kohvist loobuda? Sa ju ei taha, et tal oleks udune mõtlemine või värisevad käed, kas pole? Sinu lennuk võib alla kukkuda, ja selle põhjuseks on: kofeiinist loobumine. Piloot üritab seda maha jätta. Sa ei taha, et midagi sellist juhtuks! Piloot vajutab vale lülitit, kuna ta mõte on väga udune, käte värisemine segab tööd, ta teeb vigu ja halbu otsuseid, lennuk kukub alla... Pardasalvesti näitab, et piloot tegi mingi vea... Aga see ei ole piloodi süü. Keegi ei teaks, miks lennuk alla kukkus. See oli kofeiinikoletis, kes oli kaaspiloot. Lennukipiloot üritas lihtsalt sellest kaaspiloodist vabaneda.
Kuid oletame, et piloodiga midagi halvasti ei läinud, kõik oli korras. Kuid mees, kes lennukisse kütust tangib, tema üritab parasjagu kohvist loobuda ja unustab ühe olulise klapi sulgeda, sest teda vaevab kohutavalt udune mõtlemine. Lennuk tõuseb õhku ja samal ajal hakkab kõikjale kütust lekkima. See ei saa hästi lõppeda.
Või mis lugu on lennukimehaanikuga? Tema on parasjagu kohvist loobumas. Kofeiinikoletis küll ulatab talle mutrivõtme, kuid paneb teda unustama õigeid polte ja mutreid kinni keeramast. Selle asemel keerab ta valesid polte ja mutreid ning jätab isegi osad neist pooleldi lahti. Mis nüüd juhtub? Lennuki õlitorud hakkavad nüüd lekkima. Lennuk tõuseb üles, õli lekib kõikjale... Ja mootor lakkab toimimast.
Kas suudad seda kõike ette kujutada? Meil pole õrna aimugi, kuivõrd sõltuvad me kofeiinist oleme. Seega: mina toetan kõiki, kes peavad kofeiini kasutama, et korralikult funktsioneerida. Aga miks me ei suuda funktsioneerida ilma selleta? Ja kuidas kofeiinitööstus suutis selle kuriteoga hakkama saada? Koostöös meditsiinitööstusega! Mitte keegi ei tea, et nad on selles käsikäes koos. See on salastatud.
Kui naissugu hakkas haarama endaga kaasa kohvi, et maskeerida kroonilisi haigussümptomeid, kasvas kofeiinitööstus hiiglaslikuks. Aktsionärid hakkasid seda toetama. Ja kofeiinitööstus muutus õelaks koletiseks. Nüüd algas „Faas 2“: sõltuvusttekitava aine suurtes kogustes müümine tõi väikesele grupile selle tipus palju raha. Ma ei räägi väikesest Joe&Jeff'i nurgapealsest kohvipoest, kus nad töötavad usinalt ja püüavad lihtsalt ellu jääda. Ja ma ei räägi isegi kohvikettidest, nendest populaarsetest, kus me igapäevaselt käime oma kohvi võtmas. Ma ei räägi ka väikestest kodukootud ettevõtetest, kelle süda ja hing on ametis oma šokolaadi-matcha tee arendamisega. Nende eesmärgid on kuldsed (puhtad, õilsad, ilusad). Nad keskenduvad jätkusuutlikkusele, fair-trade'le ehk ausale kaubandusele, ning armastavad seda, mida nad teevad. Nad armastavad oma kohvijooke ja on tihti ise baristad. Nad on head inimesed.
Mul on sõber, kes omab kohvipoodi (coffee shop). Tal on kullast süda ja tohutult palju kaastunnet. Aga meid peteti, tõmmati alt, sest algselt – juba enne seda, kui paljud meist sündinudki on – tõmmati ühte kangi ja lükati meid kofeiinisõltuvusse, et varjata ära väsimuse ja uduse mõtlemise epideemia ning panna USA töötajad ja töötajad üle kogu maailma tööle. Kui nad narkootilise aine mõju alla panna (When you drug them), siis nad töötavad paremini, kuigi on ise haiged.
Näed, kuidas see asi toimib? Sul on udune mõtlemine, väsimus ja sa tunned, et ei suuda just eriti hästi keskenduda, sa ei suuda piisavalt hästi tööd teha, oled unine... Inimestele anti narkootikum, et nad töötaks paremini, kuigi nad on tegelikult haiged. Päeva lõpus on nad omadega läbi, lähevad voodisse, ärkavad üles väsinu ja uimasena... Ja sa annad neile järjekordse narkootikumi doosi. Saad nad uuesti töötama. Paned nad koguni unustama, et neil üldse on udune mõtlemine, väsimus, vähe energiat, keskendumisraskused, ärevus, kõhukinnisus ja palju muid sümptomeid.
Nad lähevad arsti juurde – ka arst on kofeiini mõju all. On suur osa maailmast, kes ei saa kakada ilma hommikuse kohvita, sest kofeiin kütab üles nende neerupealised ja kogu see adrenaliin, mis sealt vallandub, aitab seedesüsteemi põletikust ja maksaprobleemidest hoolimata seedimise tööle panna. Adrenaliin paneb paljude inimeste soolestikulihased tööle. Ehk teisisõnu: adrenaliin paneb su kakama.
Ent sa peaksid teadma, et adrenaliin on midagi erakordselt väärtuslikku. Eriti naiste jaoks on see hindamatu väärtusega – hea elukvaliteedi jaoks on see tohutult vajalik. Ja seda ei tohiks raisata narkootiliste ergutite peale.
Paljud inimesed, praegusel ajal rohkem kui kunagi varem, proovivad saada iga päevaga õhtusse nii, et nad samal ajal maskeerivad oma haigussümptomeid ega märka, kui hulluks on need sümptomid tegelikult läinud. Oled sa üks neist? Nad joovad aastaid ja aastakümneid igapäevaselt kohvi, kuni sümptomid lähevad hullemaks ja hullemaks ja hullemaks. Siis leiavad nad end arstivisiidilt. Kuid nad on endiselt kofeiini tarbimises kinni. Ja paljud inimesed, kui nad muutuvad haigemaks ja haigemaks, hakkavad kofeiini vajama mitu korda päevas. Muuhulgas ka šokolaadi. Jaa, šokolaadi – ka see on erguti, mis sisaldab kofeiini. Sellepärast sa ei saagi hakkama ilma šokolaadita, see ei ole nii süütu asi. Muidugi on olemas inimesi, kellel pole praegu ühtki sümptomit, nad tunnevad end hästi – võitmatult – võib-olla nad on alles nooremad. Ja nad saavad juua kohvi ja süüa šokolaadi, aga see ei tähenda, et see ei rööviks neid millestki, ei võtaks neilt midagi ära pikas perspektiivis.
Siin on üks asi, mis mulle tõesti absoluutselt ei meeldi. Räägin veel kofeiini räpasest minevikust.
Nimelt, kofeiini kasutati privaatses sõjatööstuses piinamisriistana. Vangistatud inimesi (kõikidest eluvaldkondadest!) kasutati ära eksperimentides. Neile süstiti sisse suurtes kogustes kofeiini. Seda pumbati neile sisse, et näha, kas see töötaks „tõeseerumina“, ning et näha, kui palju on vaja, et panna inimene murduma. Kas sulle meeldiks see? Espresso iga 5 minuti tagant 24h päevas? Ilma pausideta seni, kuni saabub sinu murdumispunkt?
Nad hoidsid neid inimesi ärkvel, laskmata neil hetkekski magada, ja pumpasid neile kofeiini sisse annus annuse järel, annuse järel, annuse järel. Kuni katsealused jõudsid murdumispunktini ja said südamerabanduse. Sealsamas, oma toolil. Selline nägi välja see eksperiment. Ja teate, mis? Nad tegid seda tuhandetele inimestele. Naistele, lastele, meestele – kõigile. Need inimesed lihtsalt kukkusid surnult maha pärast seda eksperimenti. Tuhanded inimesed surid kofeiiniga piinamise eksperimentide tõttu. Sellel on õudne, räpane minevik. See on rikkunud palju elusid ja selles puudub igasugune „aus kaubandus“ (fair-trade).
Aga see on OK. Keda need inimesed huvitavad? Nad on ammu surnud, midaiganes. Ma niikuinii ei tundnudki neid.
Need olid teiste inimeste isad, vanaisad, emad, lapsed, abikaasad, sõbrad, pereliikmed... Jah, see juhtus ammu. Aga kuidas on sellega, et see on saladus, millest sina kuuled esimesena (väljaspool privaatset tööstust)?
Kohv on niiiiii toksiline (nii toksiline, et ma isegi pean seda sosistama!). Kohvitaimed ise on nii toksilised, et istandusetööline saab kohvi korjata ainult mõne tunni vältel. Sest kui inimene ronib läbi kohvipõõsaste, siis ta nahk puutub kokku toksiliste alkaloididega, mida leidub nii kohviubade, lehtede kui väätide pinnal. Ta kattub üleni selle toksilise ainega, mis väikeses koguses ei ole ohtlik, aga suures koguses on, mistõttu on vaja reguleerida, kui kaua töölised saavad istanduses töötada.
Aga kuula seda: kui ubade korjaja on olnud taimede vahel liiga kaua, väljas on palav ilm ning tööline higistab ja kõik tema nahapoorid on lahti, kust toksilised alkaloidid sisse imenduvad... Alkaloidid istuvad nahapoorides ja on ühtaegu kokkupuutes inimese kehaga ja väljast tuleva hapnikuga. Kui poorid saaksid aegamööda sulguda, ei oleks asi hull, sest väljast tulev hapnik aitaks alkaloide hajutada.
Aga... Ja siin ma pean seda teile ütlema väga vaikselt, sosinal... Kui kõik poorid sulguvad kiiresti, liiga kiiresti, ja hapnik ei saa kohvitaimede toksilisi alkaloide piisavalt ära hajutada, siis on tegemist väga suure probleemiga.
Mis võib panna poorid kiiresti sulguma? Vihmane torm. Ja see on midagi, mida sa ei tohiks mitte ealeski, ealeski teada. Kui kohvikorjajale sajab peale jahedat vihma, sulguvad poorid kiiresti ja sulgevad mitme päeva koguse jagu toksilisi alkaloide kehasse. Tuhat kohvikorjajat satuvad vihmatormi kätte pärast 10-12-14-tunnist tööpäeva – seda juhtus pidevalt, üha uuesti ja uuesti, üle kogu maailma, kuni mõned reeglid kehtestati selles osas.
Näiteks: „Pärast kogu päeva kestnud kohviubade korjamist pole lubatud duši alla minna.“ Korjaja peab duši alla minema järgmisel hommikul või mõnikord isegi mitme päeva pärast.
Ma ei unusta mitte kunagi seda kohvifarmerit, kes rääkis mulle, kuidas tema poeg korjas ube terve päeva – tähtaeg lähenes ja suurel hulgal kohvi oli vaja kiiresti korjata – ja õhtu jõudis kätte. Pojal oli olnud raske, palav päev ning ta otsustas kohe duši alla hüpata, kuigi ta teadis, et see ei ole hea mõte. Ta suri duši all. Ma ei unusta seda lugu mitte kunagi.
Aga noh... Vähemalt on olemas õiglane kaubandus, orgaaniline kohv, biodünaamilisus... Saad tumeda röstiga kohvi, heleda röstiga, saiakese ka kaasa... Näed paarikesi kohvikus oma kohvisid nautimas... Ja mitte keegi neist ei tea, kui palju verd on valatud ning kui palju inimohvreid see on nõudnud, et me saaksime oma kohvioad kätte.
See ei olnud kindlasti selle kohvikasvataja süü, kes mulle selle loo rääkis. Ma tundsin talle tohutult kaasa. Asi on lihtsalt selles, et kohv on niivõrd toksiline. Kas mäletate veel seda privaatset, salastatud meditsiinitööstust, kes inimkonna haigeks tegi? Neil oli vaja kofeiini, kasvas nõudlus kohviubade kasvatamisele... Ja selline see lugu ongi.
Mul on tohutul määral austust selle mehe vastu, kes mulle rääkis loo oma pojast. Ta oli heasüdamlik hing, kes lihtsalt proovis ots-otsaga kokku tulla ja teha kõike nii hästi, kui suutis. Tõde on ka selles, et mul on väga palju austust nendegi suhtes, kes peavad kohvi jooma selleks, et kuidagimoodi oma eluga hakkama saada. Kes peavad seda jooma, et üldse midagi tehtud saada, et funktsioneerida. Nad ei saa ilma selleta elada. Ma saan sellest täiesti aru, et nad vajavad abi kofeiinist, et päevaga õhtusse saada, et oma perekondade eest hoolitseda. Sest neil on tegelikkuses tervisega sügavamad probleemid ja see pole nende süü, et nad kohvi vajavad. Ma toetan seda, sellel tasandil.
Teatavad meditsiinitööstuse ja -uuringute ringkonnad kaotasid täielikult järje krooniliste haiguste osas. Sellepärast ongi see nii massiliselt levinud ja tekitab kaost. Salastatud meditsiinitööstus pani epideemia palli veerema. Kuidas? Tööstus lõi patogeenid ja meelega lasi need inimeste hulka, samal ajal ka meelega viies inimesed suuremasse kokkupuutesse raskmetallidega. Põhjustades nõnda sajandite pikkust haigusepideemiat ka veel tulevikus pärast meid. Hoides meid meelega haigetena, et meditsiinitööstus saaks rohkem raha teha. See on jälestusväärne. Me ei ole isegi veel hakanud haigeks jääma. 35 aastat tagasi ennustasin ma ette, kuhu me tänaseks päevaks oleme jõudnud – peaaegu igaüks on juba mingisse sümptomisse haigestunud.
Siin on see, mida privaatne meditsiinitööstus tegi: nad korraldasid tehingu kofeiinikoletisega, et hoida inimesi jalul. Meditsiinitööstus reguleerib kõike. Nad reguleerivad keemilisi ühendeid, selliseid, mis on palju vähemagressiivsed kui kofeiin. Nad reguleerivad asju, mis on ikka palju vähem agressiivsed. Ja nad teavad väga hästi, et kofeiin röövib aeglaselt noori inimesi ning naiste elujõulisust. Meeste ka, aga eriti just naiste.
Kofeiin on raudse kaitsekilbiga. Kofeiin on ihaldusväärne. Püha. Sa ei tohi seda puutuda. Ja sa ei saa kofeiinikoletist murda, see pole võimalik. Isegi kui absoluutselt iga tervisevaldkonna inimene teeks seda maha ja teavitaks kõigile, et kofeiin on paha, kasutades näiteks informatsiooni siit raadiosaatest, see poleks ikka võimalik. Kofeiinikoletis on nagu õel deemon – kujumuutja. Merekoletis. Masinavärk. Ah et ka sina sattusid kohvist sõltuvusse? Tere tulemast masinavärki.
Ma tahaks ühe asja selgeks teha, eksole. Ma ei süüdista mitte kunagi mitte kedagi selle pärast, et nad teevad ettevõtet või toetavad muul moel kohvi, matcha teed, šokolaadi või mõnda muud kofeiinitoodet. Mul on perekonnaliikmeid ja sõpru, kes on seotud mõlemaga (nii ettevõtluse kui lihtsalt tarbimisega). Ma lihtsalt räägin sulle, mis toimub meie kõigi kohal. Selle kõige kohal. Et sul oleks vaba valik, kas sa soovid sellega liituda või mitte. Joo seda, toeta seda – see ei ole inimeste süü. See on vaja selgeks teha. Asi on inimestest palju suurem ja seda hoitakse nende eest saladuses. Seda hoitakse saladuses ka kõikide arstide ja tervishoiutöötajate eest – kõigi eest.
Ja tead, mis veel? Ajalugu kustutatakse. Nad teevad seda praegugi. Ka praegu kustutatakse ajalugu, lihtsalt internetis. Nad kirjutavad seda ümber, kustutavad, võtavad mõningaid kohti välja, vahetavad kuupäevi ja aegu. Seda nad teevad ja sina ei tea sellest midagi. Ajalugu kustutatakse nõnda, et sa isegi ei tea, et ajalugu üldse eksisteeris.
Sa võid postitada kasulikku infot internetti selle kohta, kui halb on kohv... Aga see asi kraabitakse sealt maha, ajapikku. Mõned inimesed ei kuulegi kunagi sellest midagi, ei saagi kunagi tõde teada, ning jäävad üha suuremasse ja suuremasse sõltuvusse. Seda see õel deemon teebki.
Selle asemel saavad inimesed hoopis „häid ideid“ - „Kofeiin on mulle hea, matcha tee on isegi kasulik, võib-olla peaksin ise minema ja hakkama kohviäri tegema?“ See pole nende süü.
Oled sa kuulnud kunagi mõnda lugu 20ndates aastates naisest, kes on heas vormis, terved, probleeme pole... Kuid surid jõusaali jooksulindil. Või surid une pealt. Või joostes. Selliseid lugusid on tuhandeid. Kõik need on vaiba alla pühitud, avalikult neist ei räägita. Ka nende surma põhjust ei diagnoosita kunagi korralikult, see jääb mõistatuseks.
Ja tead, mis? Seda põhjustas nende kofeiin. Kuula seda: kofeiin võib hüpata südamesse (jump the heart). Mida see tähendab – südamesse hüpata? See tähendab ootamatuid südameatakke noortel inimestel, mida põhjustab südamenärvidest mööduv elektrivoog, mis tekitab tagurpidise südamelöögi (reversed heartbeat) esilekutsumise. Tegemist on kofeiini poolt tekitatud haruldase nähtusega. See tähendab, et veri hakkas hetkeks kiiresti liikuma tagurpidi ja kuna inimene tegi samal ajal trenni, siis süda pumpas kiiresti – mõtle korraks selle peale, kui sa trenni teed, kui kiiresti su süda lööb. Ilmnes tagurpidine polaarsus (reversed polarity), mis pani vere tagurpidi liikuma, aga üli-üli kiiresti. Tagajärjeks oli kohene südameatakk.
Kofeiin saadab südamesse tagurpidise polaarsuse, mida põhjustab elektriline spasm. See elektrilöök paneb südame tagurpidi tööle, vastuvoolu. Sa ju tead, et see on midagi, mida peaks vältima? See elektriline šokk, mis paneb südame tagurpidi tööle, puhub üheks kiireks hetkeks südameklapid lahti ja rõhk hakkab tagurpidi liikuma.
See ongi põhjuseks, miks nii palju perfektse tervise juures olevaid noori naisi ja mehi, kes igapäevaselt trenni teevad, äkitselt surra võivad keset trenni.
Aga surrakse ka öösel, une pealt. Täielik mõistatus. Kas tead, kuidas see juhtub? Kofeiin võib kuhjuda närvilõpmete otsas olevatesse taskutesse, tekitades sinna kofeiinist kobaraid. Kui sa uinud, algab REM une faas ja sinu kehas hakkab elektriline tegevus pihta. Elektriimpulsid liiguvad kehas ringi ja kui nad põrkavad kokku neuronitega, mille otsas on kofeiinist kobarad, siis see on justkui bensiin läheks põlema.
Nad põrkavad vastu „bensiinitaskut“ ehk kofeiinitaskut. Kõik, mida see kofeiinitasku vajab, on üks tulesäde. Selleks sädemeks on uni. Sa näed mingit rasket unenägu, kus sind näiteks aetakse kellegi poolt taga, ajad ise kedagi taga, või koged õudusunenägu. Su süda hakkab kiiremini lööma, sest see on emotsionaalne unenägu. Sellest võib alata tulekahju. Tagurpidine polaarsus võib ka magamise ajal südamesse lüüa ja võib tekkida lühiajaline tagurpidine šokk (quick reversed shock). Ja kui sa magad näiteks kõhuli, padi on su näo ees ja sa ei saa kriitilisel hetkel õhku hingata, siis on see veel ohtlikum.
Keegi isegi ei tea sellest midagi. Meditsiinitööstusel ja -uurimisringkondadel pole õrna aimugi. Nad ütlevad sulle: „Meie ei tea, miks see juhtus.“ Nad teevad autopsia, uurivad asja igast küljest... See on nii kurb. See on südantmurdev. Ja keegi ei tee selle osas midagi. Mitte kedagi ei huvita ja keegi ei taha kunagi teada. Need juhtumid lihtsalt pühitakse vaiba alla, nagu neid ei eksisteerikski.
Jah, see on tõepoolest harv nähtus, selles mõttes, et seda juhtub küll igapäevaselt, aga mitte massiivselt suurel skaalal nagu mõningaid teisi asju. Aga iga elu on hinnaline. Nii et kui sa kaotad oma elu millelegi sellisele... Ja kõik, mida sa meditsiiniringkondadelt saad, on õlakehitus ja „me ei tea, me arvame, et südames võis olla tilluke auk või avastamata südamekahinad, aga me ei tea.“ Samal ajal kellelegi ei anta valikut kofeiinist loobuda. Otsime mingi teise tee, otsime mingi teise viisi (ainult mitte kofeiinist loobuda)!
Teisel teemal, need noored, kes satuvad narkootikumisõltuvusse ja surevad, ja uurijate jaoks on see mõistatus, kas põhjuseks oli narkootikum või miski muu, siis... Paljud neist surid tegelikult sel samal põhjusel (kofeiin). Sest paljud narkootikumide kasutajad tarbivad narkootikumide vahepeal ohtralt kofeiini. Nad vajavad seda selleks, et ennast taaskäivitada. Kõik, kes teevad kokaiini, heroiini, tablette – või mida iganes nad ka ei teeks –, nad vajavad tonnide viisi kofeiini. Sellepärast sa kuuledki lugusid sellest, kuidas mõnes grupis, kus kõik teevad narkootikume, sureb ainult üks inimene. Hiljem tuleb veel välja, et ta isegi ei võtnud nii palju narkootikumi kui tema sõbrad. Sõbrad tunnistavad, et too tüüp, kes surma sai, tol õhtul isegi eriti palju ei pidutsenud. Või et tegemist oli inimesega, kes ei teinudki eriti palju narkotsi ja oskas pidutseda „tasakaalukalt“ ning kunagi ei lükanud ennast üle piiri.
Neid jutte räägitakse, ja tegelikult tuleb välja, et lõppude lõpuks polnudki narkootikumid põhisüüdlased, mis surma põhjustasid. Tähendab, paljudel juhtudel kindlasti on, aga mitte nii paljudel, nagu võiks arvata.
Keegi ei teadnud seda, aga need inimesed kogesid tagurpidise polarisatsiooni šokki, mille põhjustas kofeiini doosi suurendamine. See on see sama asi, mis juhtus nende inimestega, kellele süstiti kofeiini sisse, kui veel seda lugu mäletad – mineviku eksperimendid ja sõjapiinamised?
Kuid räägime nüüd naiste tervises igapäevaelus. Muidugi sellest, mis puudutab kofeiini – kohvi, šokolaadi, matcha teed ja energiajooke.
Juuste väljalangemist kogevate naiste hulk on hüppeliselt suurenenud. Massiivsel arvul naisi kaotab juukseid juba noores eas (mitte siis, kui nad on 75, 85 või 90). Mitte kõik naised ei kaota juukseid kofeiini tõttu – aga enamik. Kui juuksekaotus ei teki koheselt, siis see tekib hiljem. Mõndadel inimestel tekib see isegi esimesel aastal pärast seda, kui nad on hakanud kohvi jooma. Duši all käies nad märkavad, kuidas äravooluaugu ees on hunnik juuksekarvu ja mõtlevad: „Oota, mis toimub? Ma olen alles 22, miks on äravooluaugu ees nii palju mu juukseid?!“ Teiste inimeste puhul võib minna 10-15 aastat, siis hakkavad juuksed massiliselt välja langema. See on kõigi puhul erinev.
Kas teate, mida ma tihti näen? Topeltespressosid kaks korda päevas, kohvijooke kaks-kolm ja isegi neli korda päevas, šokolaadi üks, kaks, kolm korda päevas... Ma näen seda praegu rohkem kui kunagi varem. Ma mäletan, kuidas 25-30 aastat tagasi joodi üks tass kohvi hommikuti. Ja väike tassitäis, mitte suur kruusitäis. Vahel oli tegemist isegi kohveiinivaba versiooniga. Muidugi, inimesed jõid seda mõnikord rohkemgi, vajades mõnikord kannutäis kohvi päevas – aga kohvikann oli väike, isegi võrreldes mitme suure kruusitäie kohviga, mida praegu juuakse. Kui palju sina kohvi jood? Oled sa sellele mõelnud?
Millest üldse koosneb kogu sinu igapäevane toitumiskava? Kas paned vahel šokolaadipulbrit oma smuuti sisse, kodust väljudes haarad kuskilt kaasa mõne kohvi ja hiljem võtad ka ühe espresso? Või jood lihtsalt ühe kohvitassi päevas? Ka see on su kehale juba päris intensiivne.
Kofeiin põletab välja ühed seniavastamata elulise tähtsusega hormoonid, mida su neerupealised toodavad. See hormoon on kulla väärtusega. See hormoon hoiab juuksed naistel peas ning hoiab juuksefolliikulid elus.
Oluline teave: kofeiin paneb su neerupealised igapäevaselt „võitle või põgene“ seisundisse ning kurnab need täielikult nende elujõust. Selle spetsiifilise neerupealiste hormooni kaotadki sa „võitle või põgene“ seisundi tõttu. Neerupealised muudkui pumpavad ja pumpavad ja pumpavad ja see tõmbab need tühjaks. Seega juukseid peas hoidev hormoon ajapikku hääbub. Näed juukseid duši all, juukseharja küljes, põrandal... Siis hakkad neid väga veidrates kohtades nägema nagu näiteks autoistmetel. See hormoon kinnitub su juuksemolekulide külge, et need ei nõrgeneks ning hoiab need su peas – mitte autoistmetel, mitte su jaki küljes, mitte põrandal, mitte köögipindade peal, vaid peas.
Kofeiin paneb ka naiste kehad toitainete varudest tühjenema. Aga kofeiini – kohvi, matchat, šokolaadi, espressot jne – ei peeta mitte kunagi selle põhjuseks. Arstikabinetis ei peeta kofeiini kunagi süüdlaseks, kui kellelgi toitainepuudus avastatakse. Võib-olla on sul hammastega mõned probleemid või nahk muutub kuivaks ja sa mõtled, et huvitav, mida mu kehas küll puudu on, kas õlisid?
Asi on selles, et kofeiin haavab maksa. Mitte ei tugevda seda. Sinu maks on sinu vitamiini- ja mineraalivabrik. Selle tööks on konverteerida iga toitaine, mis sinu kehasse satub, selliseks, et see oleks kehale vastuvõetavas vormis. Toitaine peab minema läbi maksa ja maks peab seda esmalt töötlema, et keha saaks seda kasutada. Iga toitaine peab selle protsessi läbima, enne kui kasutusse läheb.
Kofeiin siseneb maksa ja šokeerib seda. Iga päev šokk, iga päev suur koorem. Iga päev kofeiin „peksab maksa läbi“, sarnaselt alkoholile. See nõrgestab maksa kahel põhjusel. Esiteks, konstantne adrenaliinitulv „võitle või põgene“ seisundis olemise tõttu. Adrenaliin imbub maksa ja põhjustab seal rakukahjustusi. Iga jumala päev maks imeb adrenaliini endasse ja see nõrgestab maksa immuunsüsteemi. Teiseks, kofeiin ise on maksale toksiline.
Aga noh... (naerab) Kõik need võlts-teadusuuringud, kofeiinitööstuse poolt kinnimakstud teadusuuringud raporteerivad, et kofeiin on su maksale ja su ajule kasulik! Sinule kasulik! Öeldakse, et selles on palju antioksüdante, mis vabade radikaalidega võitlevad, et see on vananemisvastane. See on ikka hea nali...
Tead, mis on häiriv? Neil ei ole uuringuid, mis põhjendaks ära, miks naised piinlevad krooniliste haiguste käes ega saa elada kvaliteetselt ning kaotavad oma elud. Tõsine väsimus, vertiigo, vilin kõrvus, hõljumid silme ees, nõrgad jäsemed, põletav tunne nahal, põieprobleemid, endometrioos, fibroidid, migreenid, või ükskõik mis muu. Ei mingeid vastuseid neile. Aga neil on palju-palju uuringuid kofeiini kohta, sest kofeiin on palju tähtsam kui naiste kannatustele vastuse leidmine! Nagu ikka, siis nad võtavad toitumisteaduse (food science) ja rakendavad seda millelegi, mille kohta inimesed sügaval sisimas teavad, et see ei ole neile tegelikult hea, teevad tulemused avalikuks ja väidavad, et tegemist on kasuliku asjaga: Ära muretse! Kofeiin on sulle väga hea! See pikendab su eluiga! Kõike selleks, et sinu sõltuvust süvendada ning toota terve generatsioon noori inimesi, kes on kofeiinis kinni.
Oma uuringutega nad jätavad sulle mulje, et selle joomine on „okei“. Mida nad sulle ei ütle, on see, et absoluutselt kõiges on antioksüdante. Mürgistes taimedes, seentes, puudes, puhmastes ja põõsastes – kõigis neis mürgitaimedes on suurtes kogustes antioksüdante. Aga kui sa neid sööd, närid, alla neelad, siis sa lõpetad surnuna. Mis sest, et neis on tervislikke antioksüdante, ja veel palju – aga neis on ka midagi halba, mis ei kaalu head üle. Sama asi on ka kofeiiniga, matcha tee, kohvijookide, šokolaadiga – hea ei kaalu üle halba, need antioksüdandid pole piisavad.
Kofeiini tarbimine on üks osa sellest, mis põhjustab naistes kaalutõusu hilisemas eas. Kui tekivad lisakilod ja oled vanuses 40, 38, 42... See võib isegi varem juhtuda. Kofeiin panustab sellesse kaalutõusu, sest kofeiin põletab läbi nii maksa kui ka neerupealised. Maks ja neerupealised väsivad ära, kui see juhtub, väheneb ka libiido. Libiido jaoks on vaja adrenaliini, aga kui neerupealised muutuvad liiga nõrgaks, siis libiido kaob. See on naiste loomulik kaitsemehhanism, sest neerupealised on lapse (loomuliku) sünnitamise jaoks väga olulised. Et beebi välja lükata. Lapse sünnitamisel kulutatakse ära terve eluea jagu adrenaliini. Mehed ei pea selle pärast muretsema. Kofeiin võib põhimõtteliselt muuta sünnituse raskemaks. Ma ei väida, et rasedusaegne kofeiin teeb seda, ma väidan, et aastatepikkune kohvijoomine enne rasedust teeb seda. Kindlasti ei peaks raseduse ajal kofeiini tarbima, kindlasti mitte. Aga aastate pikkune kofeiini tarbimine enne rasedust... Neerupealised reageerivad umbes nii: „Oi, kuidas me sellega nüüd toime tuleme? Meis on 10 aasta jagu kofeiini ja me oleme eri paigust nõrgestatud, ning nüüd peame andma endast kõik, et laps ema kehast välja saada.“ Paljude naiste sünnitused on kannatusterohked, ja paljudel juhtudel mängib kofeiin selles oma rolli, või siis on kofeiin viimane piisk karikas, mis neerupealisi kurnab.
Naisi õpetavad tänapäeval mehed, niinimetatud „pikaealisuse eksperdid“ ja „terviseeksperdid“, et matcha tee, roheline tee, kohv ja šokolaad on neile kasulikud. Meditsiini- ja terviseteemadel treenitakse naisi meeste poolt, et kofeiin on tervislik. Väljaarvatud need mehed, kes seda podcasti kuulavad ja hakkavad seda infot kasutama, ilma originaalallikale tagasi viitamata. Seda lugu me ju teame juba.
Aga kuulge, päris tõsiselt, jutu mõte on see: tervisealal töötavad mehed aitavad kaasa naiste tervise järkjärgulisele halvenemisele, kui nad räägivad matcha tee, rohelise tee või mõne muu kofeiini sisaldava asja tervislikkusest. Nad ei taha kofeiini vastu minna. Nad tarbivad seda ise ka – isegi kui nad väidavad, et nad seda ei tee. Isegi kui nad hakkavad selle raadiosaate informatsiooni kopeerima ja väitma, et nad on tõetoojad või midagi sellist, öeldes, et kofeiin on ebatervislik – siis nad ikka ise tarbivad seda edasi. Nad leiavad mingi muu võimaluse, kuidas varjatud kujul kofeiini naistele turundada, sest nad on seda juba 10 aastat teinud, see on nende karjäär.
Samal ajal kohv, matcha tee, energiajoogid, kofeiini sisaldavad teed ja šokolaad on vananemisvastasusest kaugel. Need on vananemist soodustavad. Need panevad naha kiiremini vananema, sa kaotad kiiremini oma juuksed – see kõik jõuab naisteni ühel hetkel. Võib-olla 40ndates, võib-olla 50ndates, kui see ei juhtunud juba 20ndates. Ja tänapäeval võib see tihti juhtuda veelgi varem, põhjusel, et kofeiini tarbimine aina suureneb. Mida rohkem nad väidavad, et see on naistele hea, seda rohkem tarbimine kasvab.
Üks suur põhjus, miks kofeiin sind kiiremini vananema paneb on see, et suur osa sinu kehamassist läheb paljudeks aastateks kroonilisse dehüdratsiooni. Kohvijoogid, kofeiini (teiini) sisaldavad teed ja šokolaad on diureetikumid. Kofeiin surub vee sinu elavatest rakkudest välja. Me oleme täidetud elavate rakkudega – see me olemegi, üks suur elav rakk. Ja kofeiin sunnib kriitiliselt vajaliku hüdratsiooni meie elavatest rakkudest välja, võttes ära selle, mida meie rakud vajavad.
Kofeiin on toksiin – madalaastmeline (low-grade) mürkaine. Su keha tahab sellest kiiresti vabaneda, aga samal ajal kui ta seda teha üritab, peab ta ka palju muud vajalikku kofeiiniga koos välja ajama. See tähendab kõiki su toitaineid, mineraale, mikromineraale, fütokemikaalide ühendeid, kriitilise tähtsusega ensüüme, ning jah, ka antioksüdante – kõik need viiakse uriiniga kehast välja. Kõik visatakse korraga välja, sest keha üritab mürgist vabaneda. Keha on väga tark, aga tal pole muud valikut, kui kofeiiniga – mürgiga – kõik muu ka välja lükata, ta peab seda tegema.
Niisiis, kofeiin kiirendab su vananemist enne sinu õiget aega. See tekitab olukorra, kus ühel hommikul ärkad üles ja märkad, et nagu välk selgest taevast on tekkinud vajadus panna kinni hambaarsti aeg, näohoolduse aeg, või mõni muu sarnane asi, sest vananemine on sulle järgi jõudnud. Tekivad hambaaugud, hambaprobleemid, nahk on varasemast kortsulisem... See juhtub äkitselt. Sellepärast võivad inimesed kofeiini muudkui tarbida ja tarbida, kuni ükskord 25-selt või 30-selt märkab: „oota, miks mul hammastega nii palju probleeme on? Kust need hambaaugud tulevad? Kas asi on mu vegan-elustiilis? Või selles puuviljas, mida ma just sõin? See on kindlasti see puuvili... Või on see valgupuudus? Ma peaks kindlasti mõne proteiinipulbri endale otsima. Või oota... Kas kollageen on vajalik?“ Aga mitte kunagi ei süüdista nad kofeeini – kohvi, šokolaadi, matcha teed. Mitte mitte mitte kunagi. Hoolimata sellest, et see on miski, mida enamik inimesi oma igapäevaelus kõige rohkem tarbib.
Kui palju kohvi ja šokolaadi sina minevikus tarbisid? Või praegu? See pikaajaline krooniline dehüdratsioon võtab sinust välja „mahlakuse“. Selle mahlakuse, mis paneb iga sinu keharaku imeliselt tööle. Võtab selle välja sinust ja sinu nahast. Tekib toitainepuudus; sa kaotad oma mikrotoitained. Nahk muutub kortsuliseks enne õiget aega.
Aga muidugi – kohvi peal olemine tekitab hea tunde. Riided mahuvad hästi selga, oled adrenaliinist üles pumbatud, mis vähendab söögiisu, nii et sa ei pea sööma... Kuid selle eest tuleb oma hind maksta. Adrenaliin surub su kehast vee välja; rakkude veevarud asenduvad adrenaliiniga, mis põhjustab rakkude vananemist. Kui sa oled noor, siis su keha tuleb veel sellega toime, see kõik ei paista nii kiiresti välja. Kõigest hoolimata on see siiski kehale väga raske.
Probleem on selles, et kui sa tarbid kofeiini, ei saa sa kunagi end hüdreerida, kuna protsess toimub konstantselt ja keha ei saa kunagi puhkust. Kas oled kuulnud „võitle või põgene“ reaktsioonist? See on meie keha kaasasündinud privileeg. Keegi ajab sind taga? - Adrenaliin annab sulle ülivõimed, et saaksid põgeneda. Kui tunned, et oled hädaohus, aitab adrenaliin sul kiiresti ja teraselt mõelda, et saaksid teha õiged otsused ja ohu käest pääseda. Kui kuuled stressitekitavaid uudiseid, ka siis tekib „võitle või põgene“ reaktsioon. Lähed kas „võitlemise“ või „põgenemise“ seisundisse, võib ka olla mõlemat korraga. Keegi petab sind? - „Võitle või põgene“.
Kuid me kaotame selle peidetud võimega ühenduse. Sest see on tõesti meie peidetud võime – kingitus, mis meile, inimrassile, on antud. Kui tarbime iga päev kofeiini, annab see pidevalt meie kehale valehäiret: kuigi sinu aju ei vaja „võitle või põgene“ seisundit, su neerupealised siiski tekitavad seda. Neerupealised on pidevalt „kikivarvukil“: „Mis nüüd? Mis järgmiseks? Kas midagi juhtus? Vabandust, keha? Keha? Kus on kriisikolle?“ See protsess tuimestab aju, nii et kui tõeline probleem juhtub – isegi kui see pole suur probleem, aga „võitle või põgene“ reaktsiooni on siiski mingil määral vaja... Kui tõeline probleem tekib, on oht teha ebasobivaid otsuseid. Ja paljud seda ka teevad. Adrenaliin, mis kiirelt su ajju liigub, on midagi, mida sa oled kogenud iga päev, mitu korda päevas, tarbides kofeiini. Su neuronid on juba adrenaliini suhtes tuimaks muutunud. Seetõttu võid teha ebasobivaid otsuseid. Sa mitte ei muutu pinge all kiireks ja teravaks, vaid hoopis aeglaseks.
Aastad mööduvad ja neerupealised n-ö lüpstakse tühjaks, kuniks lehm peab pensionile minema. Iga päev muudkui lüpstakse ja lüpstakse – aga need ei ole mõeldud lüpsmiseks!
Ja siis on asja juures ka vaimne aspekt. Ma ei tee kedagi ega midagi maha, aga kuula seda, sest ma lihtsalt pean sellele tähelepanu juhtima.
Olen märganud, et tänapäeval on kõik väga spirituaalsed. Muidugi ma armastan seda, see on suurepärane, ja see on väga vajalik, et me oleksime kontaktis oma vaimsusega. Aga on vahe selles, kas sa oled parasjagu vaimses ühenduses, või sa oled kofeiini peal üles köetud. Mida on vaja mõista: kofeiin võtab su spirituaalse hetke ära (it will take your spiritual moment away). Sa ei pruugi seda aimatagi, kuid see on tõsi – võtab. Kofeiin takistab sind tundmast sisemisi kaemusi ja takistab sul tegemast sisemist tööd, kui sa näiteks teed joogat, mediteerid või midagi muud, mis soodustab sul oma vaimse aspektiga ühendumist. See on see sisemine ühendus, mis on vaja teha, kui sa otsid suuremat vaimset ühendust või isegi vaimset valgustumist.
Kofeiinikoletis istub sul samal ajal seal kaaspiloodina, kui sa oma vaimseid praktikaid teed, oma teadlikku hingamist...
Viimase 35 aasta jooksul olen kohanud väga palju gurusid (vaimseid õpetajaid), sest nad on otsinud ise mind üles, et abi saada oma kummalistele sümptomitele, millele neil vastuseid polnud. Gurud üle kogu maailma, kellel on massiivsed järgijaskonnad! Nad teevad oma asju, olles kõik samal ajal kohvijookide, espresso, šokolaadi peal... Eriti viimasel ajal rohkem kui kunagi varem. On isegi palju suunamudijaid, kes kiidavad ennast, et nad on nii sügavale jõudnud ja nii hästi vaimsusega ühenduses. Samal ajal on nad igas võimalikus mõttes kofeiini peal. Kas sa suudad saavutada vaimse ühenduse, kui su neerupealised on parasjagu pumpamas? Hmmm... Ma ei tea. Võib-olla jah, võib-olla ei... Ma ütleksin, et pigem ei. Sa peaksid proovima teha oma vaimseid praktikaid ajal, mil sa kofeiini ei tarbi. Sest kuidas sa tead, kas see ülev tunne, mis sind valdab, on vaimne kogemus või kofeiini poolt tekitatud tunne, mil„võitle või põgene“ võtab su aju üle? Seda ei ole tegelikult võimalik teada.
Kofeiin mõjutab inimese isikuomadusi (changes the personality of the person), nagu zombi oleks neid hammustanud. Olen kohanud inimesi, kellel on tuttavaid, keda nad on näinud ainult kofeiini mõju all olles. Kui nad on suhelnud, siis teine osapool on alati olnud kofeiini mõju all. Ja see üks kord, kui nad juhtumisi pole kofeiini tarbinud, on nad täiesti teied inimesed.
Siis on keegi, keda sa tunned nii sellises olekus, kui ta on kofeiini tarbinud, kui ka sellises, kui ta on selle mõju alt väljas. Nagu „Jeckyll ja Hyde“ – kellega seekord tegemist on? („Jekyll ja Hyde“ metafoor sümboliseerib kahestunud isiksust, kus inimese üks pool on kuri ja teine on hea). Niisiis, kes täna tahab vaimset kontakti saavutada? On see Jeckyll või Hyde? Kumb?
Ma tundsin kunagi üht vanapaari. Mees oli kofeiini mõju all iga päev 40 aastat järjest: hommikul ja õhtul espresso, ülejäänud päeva vältel kohvijoogid ja šokolaad. Kui ta oli 60-aastane, lõi tal välja probleem südamega ning ta pidi hakkama võtma ravimeid südame jaoks. Arst ütles talle, et ta peab espressost loobuma, mispeale ta lõpetas kogu kofeiini tarbimise. Tema naine ütles, et pärast seda oleks ta oma meest justkui esimest korda kohanud. Ta isegi ei teadnud, kes see inimene on, kui ta parasjagu kofeiini mõju all ei ole. Ta kirjeldas näiteks selliseid asju nagu: mehel oli naise suhtes rohkem kannatlikku meelt. Pärast seda, kui ta oli sõltuvusnähtudest üle saanud, oli ta vähem tujukas. Ta magas öösiti paremini ning löönud ega kriimustanud enam naist öösiti läbi une. Ta ei tahtnud enam nii palju vaielda ega vastanduda oma sugulaste ja lastega. Ka tema lapsed tundsid, et nad on saanud uue isa, keda nad varem kohanud polnud. Ja see mees naeratas rohkem. Oli meeldivam suhtluskaaslane. Ta hakkas palju küsimusi küsima, selle asemel et oma peas kinni olla nagu varem. Tegemist oli nagu täiesti teise inimesega, kes ei olnud enam erguti mõju all.
See lugu ei kehti küll kõigi kohta, kuid ma olen seda palju kohanud.
Kogu asja juures on üks kõige raskemaid asju see, et üks väike inimgrupp tegi koosoleku... Tööstust kontrollivad mehed kõige tipust teadsid, mida nad teevad, kui nad tekitasid naiste seas kofeiinisõltuvuse. Nad teadsid, et see on ebaõiglane ja alatu võte. Sest kunagi oli nii: kui said naised kofeiinisõltuvusse, siis hoidsid nad hõivatuna. Sõltuvused võtavavad energiat ja aega. Ühtlasi see muudab naised ka tuimadeks (numbs women up). Mida kofeiini tarbijad ei mõista, on see, et kofeiinikoletis saab nende elus suureks osaks, kuna selle kofeiinikoletise alla pannakse palju aega. Kuid aeg on ülimalt suure väärtusega. Kui sa kasutad oma aega kofeiini tarbimisele, ei aita see sul tervisehäiretest paraneda. Selle asemel võib see ajapikku sind hoopis tervisehädadeni viia, mis omakorda hakkab veel rohkem sinu aega hõivama.
Privaatne tööstus teab seda. Nad teavad, et tegemist on toksiiniga. Nad teavad, et see madaldab elukvaliteeti. Selle olukorra nimi on „surm läbi tuhande väikese haava“ ning kofeiin moodustab osa neist haavadest.
Ning lisaks, kui sa loed kokku kogu selle aja, mis on kofeiini peale kulunud: kulutad kütust, et sõita kohvipoodi, seisad järjekorras, ostad kohvi, ostad šokolaadi, valmistad kohvi, muretsed kohvi pärast, muudad liikumissuunda ja teed jänesehaake selleks, et oma kohv kätte saada; ning peale selle ka aja, mis kulub tulevikus arstide vahelt käimisele... See lühike elu, mis meile on antud – mis on siin planeedil muideks väga lühike ja möödub väga kiiresti... Sa oleksid sügavas hämmingus, kui sa loeksid kokku kõik kofeiinile kaotatud aja, sest seda oleks väga palju.
On ütlus: „Kasuta oma aega targasti.“ Kui sa oled noor, siis sa arvad, et sul on lõputult aega, ja kui sa pole eriti haige või sa pole üldse haige – veel –, siis sa võid arvata, et sa elad igavesti. Sa näed kofeiinis süütut igapäevast lõbu... Saad inimestega kokku või veedad üksinda aega oma kohvitassi seltsis... See on su igapäevane rutiin või lõõgastumise viis. On vahva kohvitada koos poiss- või tüdruksõbraga, abikaasaga, pere ja sõpradega. Ärkad hommikul üles ja tunned soovi katsetada uut segu: vahuga, vahuta, koorega, kooreta, suhkruga, suhkruta. Sa ihaldad seda, samamoodi nagu sa ihaldad oma matcha teed ja šokolaadi. Sa ka kaitsed seda. Iga sõltuvuse korral leiab aset faas, kus seda hakatakse kaitsma, ennast hakatakse kaitsma, seda hakatakse õigustama. Siinkohal on olukord aga keerulisem, sest meid veetakse ninapidi: teadus toetab kofeiini. Nad arvavad, et see on meile hea. Meie arvame, et see on meile hea. Nad ei tea, miks, neil on ainult teooriad. Seda on näha sellest, et iga läbiviidud uuring sisaldab endas tärniga kohti, kus on kirjas: „uuringus on väga palju muutujaid“, „Uuring pole lõplik“. Ja need kõik on kinni makstud kofeiinitööstuse poolt.
Näiteks leitakse, et kohv oma antioksüdantidega aitab labori katseloomadel „mitte kiiresti surra“. Või võib-olla need aitavad rottide silmanägemist natukene teravdada. Oleneb sellest ka, kelle vahetus parasjagu laboris on. Sõltub ka sellest, kas laboritehnik joob ise kohvi. Sest ka nemad elavad eitamises. Peaaegu iga teadlane ja laboritöötaja tarbib kofeiini. Kui kofeiini kohta uurimusi tehakse, kas siis valitakse spetsiaalselt läbiviijateks töötajaid, kes kohvi ei tarbi...? Kui laboritöötaja joob hommikul oma kohvi, samal ajal kui ta rotipuuri jälgib, siis tema otsustab tulemuse üle. Keegi ei tohi temalt tema kohvi ära võtta. Ei ole võimalik olla rohkem erapoolik. Klassikaline erapoolik uurimus. Ja ära arva, et sellist asja ei juhtu, sest see juba juhtus. Mitu korda. Inimesed, kes seal töötavad, isegi ei tea midagi neerupealistest ega sellest, miks näiteks rott magama jääb pärast seda, kui talle mitu kofeiinisüsti teha (põhjus oli selles, et tema neerupealised kurnati lihtsalt nii läbi). Isegi siis, kui see kofeiin oli võetud matcha teest. Nii et ära lase ennast lollitada. Teaduse juures pole midagi nii „teaduslikku“ ega midagi nii „tõestatut“. Teadus ongi täpselt nii vale ja nii nõme.
Kuidas ma seda tean? Sest head inimesed, teadlased ja laboritehnikud, on minuga ühendust võtnud ja rääkinud mulle, et täpselt nii ongi.
Kinnimakstud uuring on kinnimakstud uuring ja aktsionäridel on vaja tulemust, et nad saaksid selle lõpuks mingile vähekogenud arstile kätte pista, kellel on 5 aastat kogemust ja kes ei tea mitte midagi kroonilistest haigustest, ei ole oma alal veel kogenud spetsialist, kuid teeb juba oma podcasti, milles ta räägib sellest, kuidas noored naised peaksid kindlasti jooma matcha teed, sest see on neile kasulik. Suurepärane. Promob narkootikumi. Seda me vajamegi – vähekogenud arstist narkopromojat, kes läheb internetti ja otsib oma vabast ajast üles mingi kahtlase uuringu, sest ta on ise samamoodi kofeiinist sõltuvuses, et seda siis oma podcastis kõigile kuulutada. Sest ta teab, et kõigile meeldib seda kuulata, sest ta andis just kõigile loa kofeiini tarbida. Täpselt nii lihtne kogu see lugu ongi.
Ja miks on kofeiinist nii raske lahti lasta? Sest võõrutusnähud võivad olla rängad. Lihtsalt kohutavad. See võib olla spirituaalne kogemus. Mõnikord võib see olla kõige suurem valgustumine, mida vaimne õpetaja / guru üldse kogu elu jooksul on läbinud. Tean seda, sest gurud on mulle ise seda rääkinud läbi aastate. Need gurud ei suutnud vabaneda oma kofeiinisõltuvusest. Nad ütlesid mulle, et see oli nagu deemonitega võitlemine, nagu kuradiga võitlemine. Kofeiin omab su hinge. Aga küll see on samal ajal ilus ja hiilgav, särades nii heledalt. Tead küll neid „tervislikke“ kohvisegusid, ausat kaubandust, biodünaamilisust, orgaanilisust, jätkusuutlikkust... Ilusad pakendid, tervislikuna näivad pakendid... „Meie korjame oma kohvi parimatest farmidest ja röstime seda esmalt heledalt, enne kui viime läbi kiire intensiivrösti, see muudab meie kohvi eriliseks!“; „Me hangime oma kohvi rikkumata farmidest üle kogu maailma!“ jne, sa oled kindlasti seda kõike varem kuulnud.
Ja muidugi – kohvi lõhn on sõltuvusttekitav. Iroonia on selles, et nagu ma juba varem ütlesin, siis ma toetan inimesi, kes vajavad kohvi, et eluga hakkama saada. On öötöölisi... See on ainus viis, kuidas nad ärkvel hoida. Inimesed sõidavad pikki distantse – kohvi rüüpamine aitab neil vältida roolis magamajäämist. Inimesed, kes ei suuda funktsioneerida, sest nende väsimus on nii meeletu... Ja see maailm on nii raske. Ma saan sellest aru.
Aga kuidas on lood sellega: me oleme kohvist nii sõltuvuses, et ilma igasuguse teaduse või uurnguteta, ilma äratõestatud uurimusteta, sündis teooria. Kuna kõik tervishoiutöötajad nii tavameditsiinis kui alternatiivravi vallas on regulaarsed kofeiini tarvitajad (okei, see polnud aus: 99% kõikidest tervishoiutöötajatest), siis otsustasime hakata kohvi endale tagumikust sisse ajama. Sündis kohviklistiir. Kogu tehnoloogiaga, mille oleme leiutanud, kuid meie kasutame seda... Sest lõppude lõpuks ei tea keegi, miks me oleme päriselt haiged ning teadus ja uurimus on nii kaugel maas. Mida kohviklistiir teeb? See tapab su maksa, šokeerib seda. Nõrgestab su närvisüsteemi. See suunab kofeiini otseteed su südamesse, ilma seedimistegevuse algatamisega, mis tekiks, kui sa hakkaksid kohvi jooma suu kaudu. Kui sa sisestad kohvi oma käärsoole veresoontesse, siis need ei läbi mao kaitseprotsesse. Meie maod on disainitud selleks, et hoida eemal mürke – ja kofeiin on üht tüüpi mürk. Meie magu peab seda tagasi hoidma nii kaua kuni ta suudab, et see ei koguneks ühekorraga vereringesse, sest mürgid tekitaksid südamele šoki. Igasugune mürk tekitab otsekohe südamele šoki. Seega, magu hoiab seda nii kaua endas, kuni suudab ning seejärel hakkab seda väikestes kogustes välja laskma.
Kuid kui kofeiin läheb otse meie käärsoolde, ei toimu osmoosiprotsessi. Ilma filtreerimiseta liigub kofeiin otse suurtesse veresoontesse, mis asuvad käärsoole allosas. Ning samamoodi ilma filtreerimiseta suundub see edasi otse südamesse.
Kas tead, et kui sa filtreerid oma kohvi, sinu kohvioad on masinas või kohvipulber filtris, siis see on kõige esimene filter. Teine filter on su magu. Aga sa jätad need kõik kõrvale. Kohviklistiir on tõenäoliselt üks alternatiivmeditsiini kõige halvemaid ideid. Klistiirid on suurepärased – on aegu, mil need on vajalikud. Kuid kohviklistiir... See ei ole tee, mida mööda käia.

Kas sai piisavalt sellest räägitud? Suundume edasi võõrutusnähtude juurde.

Kofeiinist tekkivad võõrutusnähud on vägagi reaalsed. Võid kogeda migreene ja teisigi sümptomeid. Miks? Sest neuronid on täis mürki – kofeiini, ja ka adrenaliini. Kui kofeiin ja adrenaliin hakkavad su neuronitest lahkuma, toimub teatavat laadi šokk, mis väljendub emotsionaalse krahhina. Mis läheb üles, peab ka alla tulema.
Elektrilised impulsid üldiselt toimivad läbi meie enda mõtete, tehes koostööd neurotransmitterite ja neurogliiadega (närvisüsteemi kudedega). Aga need elektrilised impulsid võetakse kofeiini poolt üle. Kogu selle aja mõjutas kofeiin sinu otsuseid. Muidugi olid selle taga sinu enda mõtted, kuid kofeiin tegi ära kogu töö. See ei olnud su aju, mis muutus teravamaks ja tegi tööd, kuigi see võib nii tunduda. Neuronid hakkasid sõltuma kofeiinist ja muutusid laisaks. Jah, neuronid võivad laisaks muutuda. Nii et saada jälle oma neuronid, neurotransmitterid ja elektrilised impulsid töökorda, nõuab väga suurt muutust. Sa pead oma mootori jälle tööle panema. Kofeiin mõtles sinu eest ning kui see on kadunud ega pole enam sinu elektrilisi impulsse blokeerimas, võib mootor tõrkuda. Mootor peab nüüd jälle lülituma manuaalrežiimile, ega saa enam jääda automaatsele kofeiini poolt juhitud režiimile. See on nagu sõiduki uuesti töökorda seadmine, kuid see võib tekitada kohese migreenihoo.
Teine põhjus, miks võivad tekkida võõrutusnähu sümptomid, on see, et sõltuvusttekitavad kemikaaliühendid põhjustavad sõltuvust aju emotsionaalkeskuses. Teadus&uuringud isegi ei tea seda. Aju emotsionaalkeskus on see osa ajust, mis kipub klammerduma head tunnet tekitavate ainete külge. Sõltuvusttekitava ainega tekib emotsionaalne side ja on raske sellest lahti lasta. „Kafeiinast“ on raske lahti lasta. Viid ta minema – tekib šokk. Meil on aju emotsionaalkeskuses mitmeid erinevaid sorte neurotransmittereid, millest enamikku teadus&uuringud avastanud ei ole. Neurotransmitterid ühenduvad meie hingega ja sellega, kuidas me tunneme end emotsionaalselt ja isegi spirituaalselt. Nad on vahemehed, kes kannavad emotsionaalset informatsiooni meie hinge. Sellepärast ei saa osad inimesed kohvi juua ega šokolaadi süüa – nende emotsionaalkeskuse neuronid ja neurotransmitterid saavad sellest kofeiinist šoki, kuid nende närvisüsteem on liialt tundlik. See võib juhtuda kellegagi, kes parasjagu alustab kofeiini tarbimisega esimest korda, või sellega, kes kofeiinist loobuda üritab. Aju emotsionaalkeskuses tekivad talitushäired, kui kofeiin sinna esimest korda siseneb või kui kofeiin sealt võõrtuse käigus hakkab eemalduma. Kui keegi on väga tundlik, võib see olla liiga suur tükk. Sellest šokist võivad välja lüüa paljud tervisesümptomid: migreenid, värinad, närvisüsteemi suur tundlikkus.
Kofeiin sunnib neerupealiseid keha adrenaliiniga üle ujutama. Nii et iga kord kui me kofeiini joome, adrenaliin möllab. Adrenaliin ise on samuti sõltuvusttekitav aine, eriti kui tegemist on „võitle või põgene“ adrenaliiniga. Adrenaliini poolt tekitatud ülev emotsioon – juba sellest üksi on raske lahti lasta. Adrenaliini poolt tekitatud ülev tunne on sõltuvus. Me kõik kogeme seda erinevatel viisidel. Teadus&uuringud seda ei tea, ent adrenaliinis leidub mikromineraale ja me kulutame need kiiresti ära, kui adrenaliini kasutame. Kofeiin pumpab kogu seda adrenaliini välja, mis on mõeldud ainult hädaolukordadeks ja mida ei tohiks igapäevaselt ära kulutada ilma mingi põhjuseta. Kofeiin põletab ära väärtuslikud mikromineraalide varud.
Ma tean, et on raske kohvist, espressost, matcha teest, kofeiinisisaldusega teest, energiajookidest ja šokolaadist loobuda. Ma mõistan seda. Sul ei pruugi olla absoluutselt mingit soovi ühestki neist loobuda, aga vähemalt mõistad sa nüüd tööstust ja selle algset eesmärki ning ka seda, kuhu see on meid tänaseks viinud. Kofeiin on sajandeid kasutuses olnud – antiikaegadest saadik – ja mitmetes eri vormides, üle kogu maailma. Kakao, tee, kohv... Ja sajandite vältel on toimunud ka inimeste haigestumine. Kuid nii varasemate aegade kofeiin kui haigused olid väga erinevad tänapäevastest. Praegused terviseprobleemid ei ole samad, mis eelmiste sajandite omad. Kofeiini ei kasutatud varem abivahendina, mis aitab eluga toime tulla. Seda kasutati tseremoniaalsel otstarbel ja mitte igas kultuuriruumis ei olnud see kättesaadav, vaid vähestes. Nüüd on meil aset leidmas nii globaalne kofeiinisõltuvus kui globaalne krooniliste haiguste epideemia. Ajad on muutunud.
Mõned meist vajavad natuke abi, et kofeiinist vabaneda. Ma jagan mõndasid kriitiliselt olulisi vahendeid, millega on võimalik kofeiinisõltuvusest vabaneda, võõrutusnähtusid kiiremini ravida ning võimaldada ajul iseseisvalt taaskäivitamine teha, ilma kofeiini ja adrenaliini abita.
Räägime elektrolüütidest. Neurotransmitterite taastamisest. Kuidas neid toita, et nad saaksid seda, mida nad vajavad. Kuidas toita neuroneid ja neurogliiat (ajukude). Kõik see on võõrutusnähtude ajal ülimalt oluline.
Üks väga võimas asi on kookosvesi. Kui sa lõpetad kofeiini tarbimise, proovi juua 470ml kookosvett päevas nädal aega järjest. Sest sa vajad elektrolüüte ja hüdratsiooni. Pea meeles, et kui sa oled kofeiini peal olnud, oled sa juba väga kaua olnud krooniliselt dehüdreeritud ja kookosvesi võib aidata sul end rehüdreerida. Kui sa oled juba kookosvett joonud samal ajal kui kofeiini tarbid, siis tea, et see kookosvesi imeti su kehast välja. Kofeiin tõmbas selle sinust kohe uuesti välja ja väljutas selle su kehast koos uriiniga – seda diureetikumid ja toksiinid (nagu kofeiin) teevadki. Kofeiiniga on nii, et kui mingi hea asi siseneb kehasse, siis see imetakse sealt kohe uuesti välja ning see väljub kehast koos uriiniga.
Seega, kookosvett on oluline tarbida just siis, kui proovid kofeiinist loobuda ja läbid võõrutust, et taastada oma neuroneid.
Ja siis on veel sellerimahl. Sellerimahl on ainus täielik elektrolüüt (complete electrolyte) planeedil. Mida see tähendab? See tähendab seda, et kõigest mida sa sööd ja jood, kogud sa elektrolüüte. Seda me kogu aeg teemegi: kõigest, mida me tarbime, püüab meie keha alati elektrolüüte kätte saada. Sellerimahla puhul ei pea rääkima elektrolüütide kogumisest või kättesaamisest – see on juba iseenesest terviklik elektrolüüt. See on üks parimaid ja kõige võimsamaid viise, kuidas võõrutusnähtusid võita. Samuti kogub see kokku kofeiini ja viib selle sinust ja sinu elust välja. Tuhanded inimesed vahetavad oma kohvi, espresso, matcha tee, rohelise tee, šokolaadi jne sellerimahla vastu välja. Nad võidavad oma kohvisõltuvuse suuresti tänu sellele, et sellerimahla täielikud elektrolüüdid lähevad otse ajju ning aitavad taastada ja hüdreerida neurotransmittereid, äratavad ellu neuronid, ning juhatavad su ohutult kofeiinist eemale. Paljude jaoks on see olnud ime. Nädal aega järjest 950ml sellerimahla kaks korda päevas. Alati võib ka vähem teha – 470ml. Proovi seda kaks korda päevas, nädal aega. See on võõrutusnähtude vastane relv.
Veel üks tervendav tööriist on mikromineraalid. Mikromineraalid on liim, mis võimaldab aju erinevatel keskustel omavahel kommunikeeruda. Vasak ajupoolkera, parem ajupoolkera, otsmikusagar, aju emotsionaalkeskus või keskus, mis vastutab su jäsemete liigutamise eest... Kõikide ajukeskuste omavaheliseks kommunikatsiooniks, eriti vasaku ja parema ajupoolkera vaheliseks, on vaja mikromineraale. Neid leidub igas rakus ja need lasevad aset leida mõtlemise protsessil. Kofeiin tühjendab mikromineraalide varud, ja väga kiiresti. Samal ajal üritad sa, ilma seda ise mõistmatagi, oma mikromineraalide varusid suurendada, süües vahetevahel tervislikku toitu. Siin on üks võimas tööriist: spinatisupp. See on üks Meditsiinimeediumi tervendavatest abivahenditest, mis on mikromineraalidest pungil, kaasaarvatud mikromineraalide soolad kontsentreeritud vormis. Kui sa blenderdad kokku kogu selle suure hulga spinatit ja ära sööd, liiguvad need otseteed sinu ajju. Kõik kontsentreeritud vormis mikromineraalid koos nende küljes oleva elava veega liiguvad su ajju, lastes ajul tegutseda vabana, ilma sõltuvusteta. Retsepti leiad www.medicalmedium.com, kui sul raamatuid pole. Spinatisupp on hämmastav: rohelistest lehtköögiviljadest on seal spinatit ja natuke koriandrit, puuviljadest apelsinimahl, tomatid... Ja see on väga kergesti imenduv ning aitab väga lihtsasti taastuda läbipõlemisest ning kofeiini võõrutusnähtudest.
Sellerimahl on samuti mikromineraalide allikas ning ka kookosvesi. Siis on veel ka Meditsiinimeediumi tervendav puljong – ka see on väga võimas tööriist, mis on mikromineraalidest pungil.
Mikromineraalide puudus on see, mis põhjustab kiiret vananemist ning ka aju kiiret vananemist. Kofeiin viib mikromineraalid meie kehast välja.
Veel üks tööriist kofeiinist vabanemiseks on glükoos. See salajane komponent täiendab meie keha varusid, mille adrenaliin on läbi põletanud. Kus need varud asuvad? Ajus. Meie aju koosneb väga suurel määral suhkrust, glükogeenist, seal asuvad selle varud. Kui me elame oma elu ja sööme suhkrut, liigub see ajju ja taastab sealsed suhkruvarud. Ma räägin heast suhkrust. Suhkur (glükoos) on see, mis annab su ajule energiat. Kas sa teadsid, et ilma glükoosita ei suuda sa mõelda, kõndida, rääkida, arvutis istuda ja tööd teha, joosta ja trenni teha? Sa ei suuda mitte midagi teha. Suhkur juhib seda kõike. Kofeiin võtab selle ära. Kuidas? Kofeiin surub alla söögiisu. Toitumisvalikud, mida inimesed teevad, ei ole võimelised aju suhkruvarusid piisavalt taastama. Aastate möödudes, 50-60-aastaselt aju atrofeerub. Järgmise asjana tehakse sulle aju MRI ja doktor teatab: „Teate, härra, pean ütlema, et teie aju on kaotanud suure osa oma massist. See atrofeerub.“ Ma kuulen selliseid lugusid väga tihti juhtuvat. 50 aastat kohvi tarbimist – ja sind tabab aju atrofeerumine. See tähendab aju, mille glükogeeni varud on suuresti hävinud. Glükogeen on see, mis üldse aju koos hoiab – tahkunud glükoos. See ongi aju: tahkunud gülokoos.
Sul on vaja glükoos ajju otseteed tagasi viia, eriti siis, kui kofeiinist loobuda proovid. See on vaja sinna tagasi viia, et neuronid saaksid taastuda. Sest elektrilised impulsid toimivad suhkru pealt. Nad liiguvad põrgates läbi glükogeeni ja see gülokeen, see suhkrune keskkond, muudab need elujõuliseks. Ilma gülkoosita pole meil midagi. Me ei saa rääkida, kõndida, mõelda – meiega on lõpp. Me vajame glükoosi.
Räägime siis sellest. Kaks mangot päevas nädal aega, kui üritad kohvisõltuvust murda. Ka külmutatud mango on sobilik variant. Plaani oma võõrutus nii, et sul on need juba valmis varutud.
Siin on veel üks tööriist: hüdratsioon. 950 ml sidruni/laimivett kaks korda päevas. Ma läheks sellega isegi kaugemale kui üks nädal – seda võiks teha kaks nädalat järjest, kui proovid kohvist võõrutamist. Pea meeles, et oled aastaid kasutanud diureetikumi – kofeiini, mis su kehast vett välja imeb ning sellega koos mineraale ja toitaineid, sinu eluväge, ja kriitilise tähtsusega adrenaliinivarusid. 950 ml sidrunivett 2x päevas – see on elus vesi. Kui sidrunimahlas olev elav vesi puudutab klaasitäit vett, muutub see vesi millekski täiesti uueks. Sellest saab võimas tööriist, mis puhastab välja aastate vältel kogunenud kofeiini, mida hoitakse kudedes, organites, maksas, rakkudes, ajus. Pärast jätab see veel endast ka kingituse maha: hüdratsiooni.
Veel üks tööriist on melatoniin, mis rahustab neuroneid ja elektrilisi impulsse, et need ei reageeriks võõrutuse ajal üle. Kui me läbime võõrutust, siis toimub meie ajus ülereageerimine, sest kõik asjad hakkavad end uuesti lahti/kokku ühendama ja otsivad omale õiget kohta. Elektrilised impulsid keerlevad ringi, puudutades neurotransmittereid, põrkudes neuronite vastu. Kõik üritab tasakaalu leida. Melatoniin aitab väga hästi taas seda tasakaalu saavutada. Võta seda õhtuti, kui soovid. Räägi sellest oma tervishoiutöötajaga, küsi, mida nemad selle kohta arvavad. Nii teeks mina.
Räägime veel ühest tööriistast: sidrunmelissi tinktuur või tee. Rahustab ja tugevdab kesknärvisüsteemi. Olen näinud palju inimesi kogemas ärevust, närvilisust ja võib-olla isegi natuke depressiooni, kui nad kofeiinivõõrutust läbi viivad. See võib olla päris intensiivne. Sidrunmeliss on abivahend närvisüsteemile. Kesknärvisüsteem muutub kofeiinist sõltuvaks. On vaja midagi rahustavat – salvi su närvidele. Seda sidrunmeliss just on: leevendaja, rahustaja, justkui salv närvisüsteemile. See annab su närvisüsteemile parema võimaluse läbida üleminek kofeiinist vabanemisele.
Räägime ka magneesiumist. Magneesiumglütsinaat. Suurepärane tööriist, mis aitab võõrutuse ajal toimuvate lihaskrampide korral. Inimesed ei mõista, et kui nad kofeiinist loobuda proovivad ning järsku öösel üles ärkavad, end kummaliselt tunnevad ja tükk aega voodis vähkrema peavad, siis see, mis neid üles ajas, oli krambid (spasmid). Maksaspasmid ja erinevad lihaskrambid kehas. Magneesium on suurepärane viis, kuidas kogu seda võõrutusprobleemi lahendada. Kui sa eemaldad kofeiini oma menüüst, hakkavad su lihased endast väljutama adrenaliini ja kofeiini jääke. Seepeale lähevad lihased segi, sest nad on vahepeal adrenaliinist ja kofeiinist sõltuvusse jäänud. Neil on nüüd vaja hakata ise enda eest hoolitsema, mistõttu hakkavad toimuma krambid – enamasti õrnad spasmid, aga olen näinud ka inimesi, kes kogevad väga suuri krampe. Kuid lihastel on vaja õppida omal jõul hakkama saama ja funktsioneerima. Sest adrenaliin oli steroid – küll leebe steroid, kuid see segas meie keha tasakaalu. See andis lihastele toestuse, millele lihased said loota. Kofeiin põhjustas lihaste üleujutamise selle steroidiga ning see toimus igapäevaselt. Magneesium aitab lihaskrampide vastu, mis kofeiinist võõrdumisel alati tekivad. Sa võid magneesiumit kasutada paar nädalat, et võõrutusnähtudega toime tulla. Räägi oma tervishoiutöötajaga. Võib-olla otsustad jääda seda pikaajaliselt võtma, see pakub palju abi.
Sa võid jääda kõiki neid tervise tööriistu pikemalt kasutama: sellerimahla, kookosvett, spinatisuppi, tervendavat puljongit... Sa võid neid hoida oma elus ja need võivad aidata takistada sul kofeiini juurde tagasi pöördumast ning aidata püsida õigel rajal. Võid uurida ka raamatut „Cleanse to Heal“, et saada veelgi rohkem tuge; seal on olemas alapeatükk sõltuvuste kohta.
Oma tervise üle kontrolli võtmine on protsess, mis vajab paljude erinevate asjade kaasamist. On raske, kui meile öeldakse, et miski on meie tervisele hea, kuigi tegelikkuses on see halb. Me ei olekski saanud seda kunagi teada. See tegelikult võtab meilt ära valiku, et teha mõistlikku otsust. Kofeiinitööstus tahab kõiki oma narkootikumi konksu otsa saada. Nõndaviisi need inimesed, kellel on terav intuitiivne taju ja kes tunnetavad ära, et nad ei peaks seda tegelikult tarvitama, jäetakse sellest võimalusest ilma, sest kõik nende ümber tarbivad seda. Ma tahan, et sul oleks valik, või et sa vähemalt teaksid selle asja ajalugu. Ma toetan sind, isegi kui sa jood espressot, kohvi, matcha teed, energiajooke või sööd šokolaadi. Aga kui sa oled keegi, kes tahab oma tervist parandada, end kaitsta, ning otsib peidetud ohukohti... Sest elu on hinnaline ja mitte kellelgi ei ole ühtki hetke raisata. Teadmistes peitub vägi – ära unusta seda ealeski – ja sa ei tea kunagi, millal sul neid teadmisi vaja läheb.
*




Elavad sõnad Kaastunde Vaimult:
Pärast õhtusööki kofeiini tarbimine näib nii kahjutu tegevusena,
meid on alati õpetatud, et see on tervislik lisandus söögikordadele.
Kuid ega me ikka ei teadnud küll, et suured poisid kõrgel tööstuse tipus
lõid ühe kuradi koletise.
Ma tean, et need sõnad kõlavad karmilt, võib-olla isegi ekstreemselt.
Otsusta ise, kas soovid jääda, või loobuda sellest kofeiini-unelmast.
Kui sa tead nende salajast plaani immutada kogu naistesugu kofeiini täis;
kui sa mõistad, et kohvitassi järele haaramises ei ole midagi nii süütut, kui võiks arvata;
ning lõpuks õpid tundma sügavamat tõde selle tõelise kohutava sepitsuse kohta,
et see oli mõeldud varjama ja peitma meditsiinitööstuse patogeenide kuritegusid
ning seda, kuidas kogu rahvastikku nakatatakse metallide ja viirustega,
et oleks kindel, et haigestunud naised voolavad kohvi suunas
ja kulutavad ära kogu oma peenraha. Liiga paljud inimesed kaotasid end,
nende ajud ei töötanud hästi ning nad ei suutnud tööle pühenduda.
Olukord halvenes iga minutiga, kui üha rohkem ja rohkem naisi
– ning mõned mehedki – jäid haigeks. Sa ärkad hommikul üles ähmase peaga,
väsinu, loiu ja mittemotiveerituna, mõnikord tundes end poolsurnuna.
Liiga paljud inimesed tundsind ennast nii ja „aastate möödudes
läks see üha hullemaks“ – nii nad ütlesid.
Ning mõned inimesed tundsid ennast nii juba igapäevaselt.
Nende jalad tundusid kui tina.
Patogeenid lasti lahti läbi meditsiiniliste protseduuride ja see põhjustas inimestes
nii tohutut haigestumist, et mõned isegi lahkusid meie seast.
Kas sa suudad seda uskuda? Plaan toimis oodatust paremini,
inimeste haigena hoidmine oli saavutatud.
Meditsiinitööstus teadis alati, et kofeiin on narkootikum,
see oli ainus viis, kuidas ähmase mõtlemise käes kannatavad arstitudengid
suutsid läbida kooli ja kogu selle müraga järge pidada.
Plaan oli kasutada seda petlikul viisil;
mitte heaks otstarbeks, vaid halvaks, nii et see jääks igaveseks püsima,
Nad tegid sellest relva, näidates meile, et spirituaalses sõjas ei lõppe kunagi
valguse võitlus pimeduse vastu, mis kestab seni, kuni ühel päeval üks neist alla annab.
Kui sa avad oma silmad, saad sa minna järgmisse faasi,
kui sa sulged oma silmad, siis nad hoiavad sind teadlikult uimas.
Kofeiin on kiirendanud nii paljude vananemist,
nad proovivad võimalikult palju inimesi selle konksu otsa saada
ja ajapikku lühendab see paljude hingetõmbeid.
Seda populariseeriti kõik need aastad,
et peita ära sümptomid, millega naised võitlesid, mis põhjustasid palju pisaraid.
Kofeiinikoletis võtab meie elude üle kontrolli,
omades meie hingi ja pimestades meie silmi,
muutes meid tuimaks ning juhtides meie mõistust,
samal ajal, kui ta küll aitab meil keskenduda,
kuid siis tema mõju kaob
ja pöördume tagasi kofeiini tarbimise lõksu.
Üha rohkem inimesi ei suuda selgelt mõelda ja annavad alla,
nii et igaühe elus tuleb aeg, kus kasutusse võetakse suurem tass.
Paljude inimeste maitsemeeled muutuvad veelgi
ja nad liiguvad edasi selle väikese tassi suunas,
mille mõju on nii tugev, et kiirelt saab abi
„espresso-unelma“ imedest.
Sa võid ennast tunda nii ütlemata hästi oma armastatud kofeiinist,
hõljud pilvel, energiatase on tipus,
sinu hääl muutub valjuks. Kuni on aeg magama minna,
Sel hetkel võib kofeiinist saada õudusunenägu, sõltuvus on juba jõudnud nii sügavale,
nüüd ei ole selle käest enam lihtne põgeneda.
Ma tean, et see tundub nii süütuna,
kuid selle taga on suurem plaan, mis oli loodud järjepidevaks
ja kofeiin oli nii sõltuvusttekitav, et keegi ei näidanudki üles vastupanu.
Sellest loobumine on peaaegu võimatu ning selleks on vaja palju abi.
Kurja kordasaatjad panid paika plaani,
et saada narkootikumi mõju alla nii palju inimesi kui võimalik,
naised ja nende sõbrad,
õpetades neile, et kofeiin on midagi kasulikku, mida mekkida,
eriti ühise koosolemise lõpus.
Eesmärgiks oli kontrollida inimeste mõtteid,
et nad kaotaks arusaamise oma enesetunde kohta
ning oleksid kofeiinist pimestatud.
Tavaks on kergitata tassi, kui me tunneme end ebamääraselt,
langetada tass, kui me tunneme end hästi.
Mõnikord sõltub see sellest, kas meie süda hakkab liigselt puperdama,
mõne inimese puhul tekib kofeiinist kohutav ärevus.
Ma mõistan, et osa sinust soovib selle kombega kaasa minna,
sa ei taha kunagi kofeiinist loobuda, sa ei taha kunagi tunda end kurnatult.
Ma tean, et neid sõnu on raske kuulda: kogu see aeg oli kofeiin kõigest mäng.
Mäng, milles sind kasutati ära teiste poolt. Neid ei huvita miski sinu juures.
Asi on sinu üle kontrolli omamises ning võttes ära sult sõnavabaduse.
Nende jaoks oled sa lihtsalt üks järjekordne number,
kes loodetavasti kofeiini tarbib,
kuniks kätte jõuab viimne hingetõmme.
Aga sinu elus tuleb aeg sellelt sõltuvuse rongilt maha astuda,
aeg liikuda edasi omal jõul, tundes päikest oma näol,
ning teades, et nüüd aitab – kurjuse tööstused on süüdi.
Mina kui sõnumitooja jätan sulle
alati ka sellise viisi, kuidas oma hinge kaitsta
ning oma elu üle kontroll võtta,
mitte lastes kurjusel end röövida
sinu vaimsest tervisest ja sulle antud elupäevadest.
Sa võid tõusta tuhast.
Kas näed? Mina usun sinusse
ja ma tean, et sa suudad terveneda.
*