Mahlapresside võrdlus, tähelepanekud, kogemused




MM900 https://omegajuicers.com/products/mm900hds-low-speed-juicer (töötatud välja spetsiaalselt selleri mahla pressiks), 

NB! MM soovitab ainult seda mahlapressi!



Sana 707 https://www.sana-store.com/sana-by-omega-euj-707-horizontal-juicer-ferrari-red (üldmahlapress + jäätised, pasta),



Samalaadses klaasis Sanaga Aliexpressi mahlapress https://s.click.aliexpress.com/e/_DmNGJEP (on püstine)


Severin täisautomaatne tsitruspress https://severin.com/site/en/produkt/en15_kitchen/en6_citrus_presses/cp-3537-fully-automatic-citrus-juicer/ Saab teha apelsini, mandariini, sidruni ja laimi mahla. Suurte greipidega keeruline, aga väiksemaid saab teha.



 ja Nama J2 https://namawell.com/products/nama-j2-cold-press-juicer#product-page__pdp 

(üldmahlapress suure konteineriga)



Arvustused, tähelepanekud.


Nama J2 arvustus:

Selleri mahla jääk on sama nagu Sana 707ga. MM900 on ikkagi kõige kuivem (alguses). 

Sana 707 on Nama J2ga samal pulgal, küll aga Nama eelis on ülivaikne mootor ning veel lihtsam mahla tegemise viis, sest J2 mahlapressi ei pea "valvama", paned konteineri täis ja mahla teeb see press "ise", hea kiirusega ja vaikselt. 

MM900 aga teeb selleri mahla hästi. Jääk väga kuiv. Muude mahladega on aga kehvasti. Sõel ei anna eriti läbi või puruneb silikoonosa. Ning mootor läheb kergesti kuumaks. 

Nama J2 saab teha palju mahla korraga, kasvõi 4 liitrit (või 10 liitrit või veel rohkem). 

Sana tahaks pigem sellise koguse (4l) kindla peale puhkust. 

MM900 ka. Need ei talu selliseid koguseid.

Nama J2 osad tugevast plastikust. Siis see tera, mis purustab vilju pole ka metall (mis on suurepärane).


Nama J2 arvustus II:

Üks täiesti eriline asi, mida varem pole näinud, on selle mahlapressiga küll.


Nimelt kui teha "tavalise" mahlapressiga mahla nt õunast (pehmem, jahusem)/pirnist/ploomist/maasikast, siis ega need eriti hästi läbi ei lähe, jäävad kinni ning "läbi" saab need nt kui midagi kõvemat järgmiseks läbi lasta (nt kale/seller/rooskapsas).


Aga J2 on nii, et lase mida tahad, pehmeid ploome, maasikaid, jahusemad õunad jne, saab sellise "büree" mahla või mehu (sama ka teiste mahlapressidega). Väga uudne ja eriline kogemus igatahes, midagi kinni ka ei jää ja puhastust ei vaja.

Täpsustus. Osadest viljadest tuleb selline paksem mahl, sest konsistents on viljal selline (nt mustsõstar, jm sõstralised, virsik, jahune õun jms), jääk jäägiosa poolt tuleb tavamoodi kuiv välja. Sõstardel eriti kuiv. Nama J2 eraldab mahla osa kergesti.


Täna turul olevatest pressidest jääb mulje, et hea selleri mahlapress on MM900, aga muuks see pigem kergelt kasutamiseks "nii ja naa" või siis raskemini raskemini kasutatav, kui Nama või Sana.

MM900 (samalaadse probleemi ees on ka MM1500 kasutajad, mis on MM900 "vennas" masin) lähevad viljad läbi suurema vaevaga kui neist teistest. Söötmistoru on alatasa toidu "sodi" täis.


MM900 mahlapressiga selleri mahla tegemine, söötmistoru on üsnagi sellerimahla jääke täis.




Võrdleks nagu skaalal kergus Nama J2 9 punkti (vahel harva mõni kiuline asi jääb kinni, vajab järele aitamist, kaotab punkti, samas ei pea kasutama tavaliselt surujat, viljad liiguvad ise läbi). Sana 5 punkti, MM900 4 punkti mugavuselt ja kiiruselt. Viljad siis kale, spinat, rooskapsas, kurk, õun, ananass, marjad, pirn, sellerid segumahlas jms.

Lihtsustatult võrdleks: traditsioonilised mahlapressid - "käsitsi pesu pesemine", Nama J2 - "pesumasin".


MM900 ja Sana 707 eelis on see, et selleri terved varred saab söötmistorusse panna - nagu horisontaalsed mahlapressid seda võimaldavadki. Nama J2 te ja Aliexpressi püstistesse mahlapressidesse peab sellerid tükkideks lõikama, et kiud ei ummistaks - ca 1-2cm tükid - tüüpiline vertikaalsete mahlapressidega.


Pesemine - Sana 707, MM900 ja Nama J2 on praktiliselt sama lihtne puhastada.

Vast Aliexpressi püstist mahlapressi on veel enam lihtsam puhastada, sest sõela pole vaja nühkida.


Sõelade võrdlus. MM900, Nama J2, Sana sõelad sisaldavad sõelades metalle. Aliexpressi mahlapress ja Severinis need puuduvad, toit ei puutu kokku metallidega.

Sana mahlapressi eriline boonus on aga see, et nendega saab teha sorbette ning toidu elementidel metallidega kokkupuudet ei ole.

Nama J2 ja MM1500 saab ka sorbette (jäätist) teha.




MM900 tegelikult üllatas see, et see (pildil märgistatud) osa on metallist, sest Sanal on see sama tükk plastikust tavaline sõela jätk, et veel vähem metalliga kokkupuudet, et kui vältida metalli on MM900 Sanast tagasiminekus.


Sõela puhastamine, kui mahla jääk kõvasti kinni (seller), saab selle lahti kergesti puupulgaga (sushi pulk) kergelt kraapides.




Tsitrusmahlade tegemiseks on parim Severin, aga muuks ei saa kasutada.


Suuri koguseid mahlu hea kiirusega ning kõige lihtsamalt saab teha Nama J2ga. Mahla jääk sama nagu Sana707ga.


Nama J2 selleri mahlajääk sama nagu Sana 707ga.




MM900 sellerimahla jääk. MM900ga aga peab rohkem mahla tegemisel "mängima", kork kinni, 400-500ml mahla, korgi lõdvendamine. Siis jälle kinni jms. 

Söötmistoru tavaliselt suht purustatud sellerit täis. 

Võiks olla Nama J2 lihtsusega ja kasvõi poole märjem, kui MM900ga, oleks ka hästi, praegu aga vajaks mõlemad veel arendust 🙈

MM900ga aga kuskil alla aasta kasutuses, siis ikkagi mahlapress väsib ja jääk muutub vaikselt märjemaks ja enam otsa keerama ei pea, sest jääk pole enam selline ülikuiv.


Ainuke viimase peal hästi arendus on Severin tsitruspress, see on super, mahla kogus maksimum, mahla jääk miinimum ja kiirelt saab tehtud. Osasid võib pesta nõudepesumasinas. Pikaaegse säilimise eesmärgil võib pesta kuskil iga 5 kasutuskorra järel masinas ja muul ajal käsitsi.




MM900 selleri mahla jäägi niiskus suurenenud (kuigi kõik mahlapressi osad on terved). Ca pool aastat mahlapressi kasutamist.





MM900 tüüpviga on see, et 85% kasutajatest puruneb sõela silikoonosa (nt EUs tehes granaatõunamahla või kui ei lõdvenda vahepeal otsikut selleri mahla tehes rohkem kui 0,5l jms.). Aga seda olukorda saab end kasuks pöörata. Selle katkise silikoonosa sõelaga saab teha kõiki muid mahlu peale selleri (hakkab täitma sama funktsiooni nagu Sana 707 mahlapressi roosa silikoonosaga sõel). Sellerile uus sõel ja usinasti avada korki, et liigsest pingest ja kuumusest see ei puruneks.

Katkise sõelaga saab teha ka muretult granaatõunamahla mahla (sh ananass jm). 

Samas NB! tootja tegelikult ütleb, et see mahlapress on mõeldud väikeste koguste mahlade tegemiseks, a la 0,5l korraga. Samas, praktikas saab ka suuremaid kogused teha (nagu nt 1,5l), peaasi, et press üle 30 min järjest ei töötaks. Mootor vajab puhkust (jahtumist).


Sama ka Sana 707ga, mahlapressi järjestikune kasutusaeg max 30 minutit.


Samalaadses klaasis Sanaga Aliexpressi mahlapress https://s.click.aliexpress.com/e/_DmNGJEP (on püstine, kerge puhastada ja mahla jääk sama märg kui sanal, aga on väike ja kompaktne, sobib 1-2 liikmelisele leibkonnale).





Stiilinäide, 3p kogused Nama J2ga ajakulu ca 1,5h. Melon/arbuus, parimad osad söömiseks. 1 arbuusi roosad/valged jäägid, 3 Kesk-Aasia meloni kõvemad osad ja Eesti õunavissid ca 8l karbis, mahlaks. Järjekord melon, arbuus ja siis õunad. Seekord oli üllatus, et õunamahl ei läinud pruuniks (reeglina õunamahl oksüdeerub kiiresti ja pruunistub). Värv säilis.


Nama J2ga tehtud mahlad





Kollastest melonitest saab mahla küll, aga melonid peavad olema väga külmad, -1°c, 1 mm või rohkem koorest jäätunud, puhastamise käigus sulavad mahla tegemiseks sobilikuks. Siis läheb ilusti läbi.



Või poest ostes väga kõvad.

Kõige magusama seemnete poolse sisu saab kraapida/võtta lusikaga või lõigata söömiseks, sest see on nii maitsev




ja ülejäänud mahlaks peale koorimist.


Kasutuskogemustele toetudes on ideaalne omada kolme mahlapressi:


Seller MM900 või MM1500

Apelsinid jm tsitruselised Severin

Kõik muud viljad Nama J2.




Millist mahlapressi mitte valida?


• Kus osad on metallist. Nagu mistahes metallidega toidutegemkse vahendiga saame me kehasse metalle, siis seda enam saame me neid just mahlapressiga, kus on metalliline tigu, metallilised osad, mis omavahel kokku hõõrduvad. Ja mida enam metallisi tigusid on, seda hullem.

See "halbus" näeb praktikas välja nii, et inimesed teevad metallilise mahlapressiga selleri mahla iga hommiku vastavalt parimale soovitusele ja no ei lähe tervis paremaks, kuude viisi paigalseis. Ja see on seepärast, et nii palju metalli osakesi satub kehasse selle sama selleri mahlaga (või muu mahlaga), kui mahlapressis metallid omavahel hõõruvad. Plastikuga pole nii hull. Plastikuid on kehast palju lihtsam välja saada ning need ei oksüdeeru kehas/ajus nagu metallid seda teevad, kui need kaua seal "passivad". (nt Greenstar) Pildil mahlapressi kruvid/teod, mis on metallist, näidis.