Mahlapresside võrdlus




MM900 https://omegajuicers.com/products/mm900hds-low-speed-juicer (töötatud välja spetsiaalselt selleri mahla pressiks), 



Sana 707 https://www.sana-store.com/sana-by-omega-euj-707-horizontal-juicer-ferrari-red (üldmahlapress + jäätised, pasta),



Severin täisautomaatne tsitruspress https://severin.com/site/en/produkt/en15_kitchen/en6_citrus_presses/cp-3537-fully-automatic-citrus-juicer/ 



 ja Nama J2 https://namawell.com/products/nama-j2-cold-press-juicer#product-page__pdp 

(üldmahlapress suure konteineriga)




Arvustused, tähelepanekud.


Nama J2 arvustus:

Selleri mahla jääk on sama nagu Sana 707ga. MM900 on ikkagi kõige kuivem. 

Sana 707 on Nama J2ga samal pulgal, küll aga Nama eelis on ülivaikne mootor ning veel lihtsam mahla tegemise viis, sest J2 mahlapressi ei pea "valvama", paned konteineri täis ja mahla teeb see press "ise", hea kiirusega ja vaikselt. 

MM900 aga teeb selleri mahla hästi. Jääk väga kuiv. Muude mahladega on aga kehvasti. Sõel ei anna eriti läbi või puruneb silikoonosa. Ning mootor läheb kergesti kuumaks. 

Nama J2 saab teha palju mahla korraga, kasvõi 4 liitrit (või 10 liitrit või veel rohkem). 

Sana tahaks pigem sellise koguse (4l) kindla peale puhkust. 

MM900 ka. Need ei talu selliseid koguseid.

Nama J2 osad tugevast plastikust. Siis see tera, mis purustab vilju pole ka metall (mis on suurepärane).


Nama J2 arvustus II:

üks täiesti eriline asi, mida varem pole näinud, on selle mahlapressiga küll.


Nimelt kui teha "tavalise" mahlapressiga mahla nt õunast (pehmem, jahusem)/pirnist/ploomist/maasikast, siis ega need eriti hästi läbi ei lähe, jäävad kinni ning "läbi" saab need nt kui midagi kõvemat järgmiseks läbi lasta (nt kale/seller/rooskapsas).


Aga J2 on nii, et lase mida tahad, pehmeid ploome, maasikaid, jahusemad õunad jne, saab sellise "büree" mahla või mehu (sama ka teiste mahlapressidega). Väga uudne ja eriline kogemus igatahes, midagi kinni ka ei jää ja puhastust ei vaja.

Täpsustus. Osadest viljadest tuleb selline paksem mahl, sest konsistents on viljal selline (nt mustsõstar, jm sõstralised, virsik, jahune õun jms), jääk jäägiosa poolt tuleb tavamoodi kuiv välja. Sõstardel eriti kuiv. Nama J2 eraldab mahla osa kergesti.


Täna turul olevatest pressidest jääb mulje, et hea selleri mahlapress on MM900, aga muuks see pigem kergelt kasutamiseks "nii ja naa" või siis raskemini raskemini kasutatav, kui Nama või Sana.

MM900 lähevad viljad läbi suurema vaevaga kui neist teistest. Võrdleks nagu skaalal kergus Nama J2 9 punkti (vahel harva mõni kiuline asi jääb kinni, vajab järele aitamist, kaotab punkti, samas ei pea kasutama tavaliselt surujat, viljad liiguvad ise läbi). Sana 5 punkti, MM900 4 punkti mugavuselt ja kiiruselt. Viljad siis kale, spinat, rooskapsas, kurk, õun, ananass, marjad, pirn, sellerid segumahlas jms.

Lihtsustatult võrdleks: traditsioonilised mahlapressid - "käsitsi pesu pesemine", Nama J2 - "pesumasin".



Tsitrusmahlade tegemiseks on parim Severin, aga muuks ei saa kasutada.


Suuri koguseid mahlu hea kiirusega ning kõige lihtsamalt saab teha Nama J2ga. Mahla jääk sama nagu Sana707ga.


Nama J2 selleri mahlajääk sama nagu Sana 707ga.




MM900 sellerimahla jääk. MM900ga aga peab rohkem mahla tegemisel "mängima", kork kinni, 400-500ml mahla, korgi lõdvendamine. Siis jälle kinni jms. 

Söötmistoru tavaliselt suht purustatud sellerit täis. 

Võiks olla Nama J2 lihtsusega ja kasvõi poole märjem, kui MM900ga, oleks ka hästi, praegu aga vajaks mõlemad veel arendust 🙈

MM900ga aga kuskil alla aasta kasutuses, siis ikkagi mahlapress väsib ja jääk muutub vaikselt märjemaks ja enam otsa keerama ei pea, sest jääk pole enam selline ülikuiv.


Ainuke viimase peal hästi arendus on Severin tsitruspress, see on super, mahla kogus maksimum, mahla jääk miinimum ja kiirelt saab tehtud. Osasid võib pesta nõudepesumasinas. Pikaaegse säilimise eesmärgil võib pesta kuskil iga 5 kasutuskorra järel masinas ja muul ajal käsitsi.




MM900 selleri mahla jäägi niiskus suurenenud (kuigi kõik mahlapressi osad on terved). Ca pool aastat mahlapressi kasutamist.





MM900 tüüpviga on see, et 85% kasutajatest puruneb sõela silikoonosa (nt EUs tehes granaatõunamahla, kui ei lõdvenda vahepeal otsikut selleri mahla tehes rohkem kui 0,5l jms.). Aga seda olukorda saab end kasuks pöörata. Selle katkise silikoonosa sõelaga saab teha kõiki muid mahlu peale selleri (hakkab täitma sama funktsiooni nagu Sana 707 mahlapressi roosa silikoonosaga sõel). Sellerile uus sõel ja usinasti avada korki, et liigsest pingest ja kuumusest see ei puruneks (uuesti).

Katkise sõelaga saab teha ka muretult granaatõunamahla mahla (sh ananass jm). 

Samas NB! tootja tegelikult ütleb, et see mahlapress on mõeldud väikeste koguste mahlade tegemiseks, a la 0,5l korraga. Samas, praktikas saab ka suuremaid kogused teha (nagu nt 1,5l), peaasi, et press üle 30 min järjest ei töötaks. Mootor vajab puhkust (jahtumist).


Sama ka Sana 707ga, mahlapressi järjestikune kasutusaeg max 30 minutit.

Sana mahlapressi eriline boonus on aga see, et sellega saab teha sorbette. 


Stiilinäide, 3p kogused Nama J2ga ajakulu ca 1,5h. Melon/arbuus, parimad osad söömiseks. 1 arbuusi roosad/valget jäägid, 3 Kesk-Aasia meloni kõvemad osad ja Eesti õunavissid ca 8l karbis, mahlaks. Järjekord melon, arbuus ja siis õunad. Seekord oli üllatus, et õunamahl ei läinud pruuniks (reeglina õunamahl oksüdeerub kiiresti ja pruunistub). Värv säilis.