Kuidas ise teha 100% mürgivaba rulldeodorant

Ainult 2-3 ainet, antiseptilised, hästi lõhnavad rull- või spreideodorant ilma ühegi mürgise aineta! Vegan. Kõik retseptid sobivad ka inimestele kellel on sündroom laiscus contides ehk retseptid on imelihtsad, et elu poleks liiga raske.

Lisandunud 2 retsepti juurde

Valmis isetehtud deodorant,
lõhnastamiseks on kasutatud roosi eeterlikku õli (otselink)


1. Vajalikud vahendid ja eelarve:
  • 50 ml rulldeodorandi pudel (taaskasuta)
  • 50 ml kolloidhõbedat hind 1,6€
  • ca 1/8 tl psülliumi jahu 0,01€
  • 5 tilka eeterlikku õli (või rohkem, olenevalt, kui intensiivset lõhnastajat soovid) hind 0,1€
Deodorandi hind kokku: 1,71€

Kuna deodorandis on antiseptikuna ja säilitusainena kasutatud kahjulike bensoaatide asemel kolloidhõbedat, siis deodoranti võiks hoida kapis või päikese eest varjus, sest 30 minutit päikesekiirgust neutraliseerib kolloidhõbeda toime. Või natuke kallim kolloidhõbe, aga ikkagi 6x odavam, kui Eestist sama kogus, aga kvaliteetne.




Psülliumit on kasutatud siin segus paksendajana. Psülliumi puhul on koosluses oluline, et see oleks jahu, saab ise nt kohviveskis jahuks jahvatada. Pildil psüllium väiksemal teelusikal. Ca 1/8 tl on 0,4 grammi e suurus 00 kapsli täis psülliumit. See lisatakse 50 ml kolloidhõbedale ja segatakse hoolikalt nt puu või plastikust pulgaga. Nimelt kolloidhõbe ei taha kokkupuudet metallidega sh hõbedaga. Konsistents peaks jääma voolav kisseljas, kui on vedelam, võib läbi imbuda, kui paksem jääb pudelisse kinni ja ei saa kasutada. Psüllium on paisumise lõpetanud ca 6 tunniga. Kõige parem on deodoranti kasutada valmistamisest järgmisel päeval. Säilivus ca 2 kuud.




Taaskasutamiseks sobilik rulldeodorandi pudel. 
Kõige mugavam on pudelit eelmise deodorandi jääkidest puhastada nii: pane tühi pudel kangast kotti või mässi mõne riideeseme sisse. Pese pesumasinas koos teiste pesudega temperatuuril kuni 60 kraadi (võib olla puuvilla pesuprogramm). 
Selline pesemisviis puhastab kõik pisemad detailid säravpuhtaks.  

2. Aloe vera deodorant taaskasutus rullikuga pudelisse




Deodorandi hind kokku: 0,82€ (!)

3. Aloe vera deodorant otse aloe vera spreipudelisse või tumepruuni klaaspudelisse

  • 100% Aloe vera (LINK)
  • Lavendli eeterlik õli (või mõni muu endale meeldiv eeterlik õli/segu)

100% puhas aloe vera on turul väga haruldane leid. Isegi kui pakil on kirjas 92-100% numbrid, tasub alati uurida täpselt koostist, sest leidub mitmeid mürgiste komponentidega aloe vera geele, mis pole teps mitte puhtad, kuigi reklaam väidab vastupidist.

Lisada lihtsalt piisav arv lavendli eeterliku õli tilku geelile ning vedel sprei deodorant ongi valmis, nahale õrn, kehaga koostööd tegev segu.

Variant on ka teha segu 60ml spreipudelisse (LINK), mis on klaasist ja tume pudel 


***
Vaadates ökopoodide, looduspoodide ja muude tervisepoodide deodorantide valikut, siis kui „puhtad“ ja looduslikud nad siis on?



Näiteks SANTE firma reklaamib end looduslähedase firmana ja juba selles rulldeodorandis on 28 (!) komponenti. Osad ained öko ja/või looduslikud, osad ained mürgised või ebasoovitavad nagu näiteks:

  • Sorbiinhape ja tema soolad (E200 - E203). Soolad on tavaliselt seotud järgnevalt: naatrium-, kaalium-, kaltsium-sorbaat. Kahtlustatakse, et on mutageensed
  • Bensoehape ja tema soolad (E210 - E213) põhjustavad allergiaid, astmat, hingamisraskuseid, kõhuvalusid, seedeprobleeme, kergesti ärrituvust, agressiivsust- lisaks koos sidrunhappega (tavaliselt selliste toodetele lisatud) moodustavad mürgise benseeni, mis on kantserogeenne.
  • Parabeenid (E214-219) on sünteetilised säilitusained, võivad soodustada vähirakkude teket ja rikuvad hormonaalset tasakaalu. Võivad põhjustada dermatiiti, nahalöövet ja allergiat, eriti ohtlik on ühes tootes koos esinevate parabeenide toime.
Muu looduspoodide toodang on laias laastus sama – natuke mürgiseid aineid… EL on lubatud 2% mitteökosid aineid. Ei ole nii kahjulikud, kui masskaubanduses olevad deodorandid, aga kui palju mürgiseid aineid on piisavalt "vähe"? 

***
Õnneks on olemas ülilihtsaid ja töötavaid lahendusi!
Lahedat katsetamist!


Lingid:
- Psülliumi tervistavad omadused
- Meeste deodoranti näiteks Lavendli 100% eeterlik õli
- Lavendli 100% eeterlik õli arvustus
- Rulldeodorandi pudelid: 50 ml on keeruline leida, pakkumises plastik ning 10 ml tühi pudelike (otselink)


Viimati uuendatud 27.02.2018