Teadliku viljakuse meetod

Hoiatus! Siinse teksti sisu võib olla häiriv, lugemine omal vastutusel!

Raamatu "Taking Charge of Your Fertility : The Definitive Guide to Natural Birth Control, Pregnancy Achievement, and Reproductive Healthfrangemetide vabasõnalised ülestähendused eesti keeles.



Raamat (LINK) ise on väga sisutihe, 500+ leheküljeline meistriteos, maksab ca 20€ ja selle teadmistega, mida raamat pakub, on esimese 40 leheküljega raha tagasi teenitud. Raamatu saab tasuta saatmisega osta Book Depository internetipoest.

Inglise keeles kasutatakse terminit Teadliku viljakuse meetod ehk FAM - Fertility Awarness Method, eesti keeles TVM. See mõiste hõlmab endas kõike, mis on seotud naise viljakusega, nii rasestumise soov kui raseduse vältimine ja tsükli ning tervise info.

Mõned vabasõnalised fragmendid, mis teemasid raamatus puudutatakse ⤵️

Naiste tsükkel on tavakäsitluste kohaselt väga menstruatsiooni keskne, üldse ei pöörata tähelepanu voolusele, ega selle konsistentsile jne. Tegelikult see tähendab väga palju, menstruatsiooni teave viljakuse osas pole kuigi suure väärtusega, kuivõrd on hoopis voolus. See raamat muudab tavakäsitluse arusaamu. 
Ning kui juba voolus on, tasub selle teave enda kasuks ka tööle panna. Mitmed teemad selginevad iseenesest. 

Viljakat aega (ovulatsiooni) arvutatakse kõikidel naistel 14 päeva standardiga. See on täiesti ebatäpne ning seetõttu vale meetod. Viljastumine toimub peaaegu alati muul ajal, kui see tüüpstandard ette näeb.

Tsükli pikkuse määrab ovulatsiooni toimumise aeg. Näiteks, kui naise kehal on stress (reisimine, tavaolukorrast erinev olukord, ilmastiku õnnetusse jäämine, välgu kartmine jms.), siis päevad ei hiline stressi tõttu vaid stress saab panna hilinema ovulatsiooni, hilinenud ovulatsioon paneb hilinema päevad, kindel arvutamine on - ovulatsioonist päevadeni läheb alati 12-16 päeva.

Mida pikem tsükkel, seda hiljem on viljakam periood. Raamatu autor täheldab endamisi, et viljakas periood naistel kestab tsükli jooksul tavaliselt 1, äärmisel juhul 2 päeva, meestel kogu aeg, aga rasestumisvastaseid preparaate kummalisel kombel toodetakse massiliselt naistele, kuigi naised on tõeliselt vähe viljakad võrreldes meestega. Harvadel juhtudel tsüklitest võib ovulatsiooni perioodil eralduda ka 2 ja rohkem munarakku, aga alati 24 tunni sees. Peale ovulatsiooni, kui küps munarakk väljub munasarjast, püsib munarakk elus maksimaalselt 24 tundi.

Mida pikem tsükkel, siis pigem saab ovulatsiooni periood olla 20'dal päeval, mitte nagu standard ette näeb 14. päeval.

"Ovuleerimise 14 päeva standardi" meetod on häirivalt probleemaatiline rasedatele, sest selle järgi määratakse sünnituse tähtaega. Naine võib ovuleerida ka tsükli 37 päeval, aga raseduse alguseks loetakse alati 14. päev, isegi siis kui naine teab täpselt millal oli tal ovulatsioon (ja viljastumine), ei kuulata teda. Seega saab äärmuslikel juhtudel olla möödapanek tähtaja määramisel lausa 3 nädalat! Sellega aetakse ultraheli loote mõõtmisel ka naine närvi, sest meditsiini töötaja "väljendab" oma murelikkust, et beebi kõhus on nii väike ja ei arene. Raseduse jälgimise toimikusse võidakse panna juurde "punane lipuke", et on kõrge riskiga rasedus ning vaja hoolikalt lisaks monitoorida. Sest lihtsalt arvutatakse valesti. Samas naised, kes kasutavad TVM meetodit, teavad, millal oli ovulatsioon ja saavad ise teadlikult riske ning hirme maandada

Viljastumine toimub paari tunni jooksul peale ovulatsiooni. Asukohaliselt toimub see hoopis munajuhas 1/3 poolses osas kus on munasari, mitte emakas, mis on täna käibel olev tavateave (seepärast ongi viljastumisel oluline, et spermatosoidid oleks valmis "õigel ajal õiges kohas"). Viljastunud munarakk liigub emaka poole, umbes nädala pärast leiab ta emakas kindla koha kinnitumiseks.


•••
  • Väga ebatäpne meetod on ka eelmiste tsüklite järgi ennustada tuleviku tsükli "ohtlikke päevi" või viljakaid päevi (viljakusmonitorid). 
  • Mõõdetud kehatemperatuurid näitavad fertiilsust liiga hilja, sest kui keha temperatuur hüppab üles, siis on ovulatsioon juba toimunud, munarakk on tavaliselt juba hukkunud (surnud).

Tsükli hormonaalseteks häireteks loetakse, kui tsükkel kestab ca 38 päeva ja rohkem, mitte muudel juhtudel. Samas ka tervetel naistel saab tsükkel kesta ikkagi 38 või rohkem päeva, kui on tugev stress ning seetõttu ovulatsioon hilineb



Kui toimub ovulatsioon, siis tõuseb progesterooni tase hüppeliselt ⤵️
Seda faasi nimetatakse follikulaarfaasiks. Progesteroon hoolitseb ka selle eest, et ovulatsioon sama tsükli ajal rohkem ei toimuks. See pöörab ümber info, et naine hakkab progesterooni tootma, kui algavad päevad. Seega on progesterooni tootmine seotud ovulatsiooniga, ning viljastumisel rasedusega. Progesterooni joon on musta värvi ⤵️



Progesterooni joonele on samase kõikumisega ka kehatemperatuur.
Enne ovulatsiooni kõikumine 36,1 kuni 36,5 kraadi, pärast ovulatsiooni umbes 36,5 (võbeledes 6) ja kõrgem. Temperatuur jääb kõrgemaks 12-16 päevaks kuni algab uus periood. Progesteroon on kuuma tootev hormoon. Kui naine rasestus, jääb kehatemperatuur kõrgemaks. Madalamaks tagasi läheb paar kuud enne sünnitust. Temperatuuri kõikumised enne ovulatsiooni on põhjustatud östrogeenist. Seda viljakat emakakaela vedelikku, mistõttu sperma ei hukku ja pääseb munarakuni, toimub östrogeeni mõjutusel.
Temperatuurid saavad olla erinevad, kui on • palavik, • enne tavapärast mõõtmist pole saanud vähemalt 3 tundi magada, • kasutada soojendajaid nagu elektri tekk, • olla tarbinud eelneval õhtul alkoholi.

Kui naine ei ovuleeri tsükli ajal, siis temperatuurid lihtsalt kõiguvad üles alla ja tehniliselt naine ei menstrueeri, vaid on anovulatoorne veritsus.

Keha temperatuur pole võtmetähtsusega, oluline on just  jälgida emakakaela vedelikke.


•••


Vooluse tüübid ⤵️

Üleüldiselt menstruatsiooni lõppemisest kuni ovulatsioonini muutub voolus kuivast ja kleepuvast vesiseks ja libedamaks.
  • Kuiv – peale menstruatsiooni, nagu "pistaks sekundiks näpu põske" tüüpi kuivus. Viljakus madal.
    Osadel naistel ei ole emakakaela vedelik kuiv peale menstruatsiooni vaid kleepuv kumjas vedelik, siis need naised saavad lugeda seda oma baasvedelikuks, iga ühel omamoodi.
  • Kleepuv – individuaalne, milline see sekreet täpselt on, aga point on see, et naine märkab, et mingi vedelik on tekkinud, aga vedelik ei ole nö märg. Kui selline vedelik on enne ovulatsiooni saab seda tinglikult lugeda "võimalik fertiilsus". Viljakus madal.
  • Kreemine balsami konsistensiga, märjem tüüp kui eelmine, tupe avas tundub see külm, võib venida 2 cm pikkuseks, aga on nõrk, loetakse nagu ülemineku perioodi vedelikuks. Viljakus kõrge.
  • Toores munavalgekõige viljakam emakakaela vedelik on läbipaistev, libe ja (hästi) veniv. Venib vähemalt 2,5 cm pikkuseks (mõõdetakse näppude vahel), on selge, ning on nagu libesti. Kui seda voolust venitada, siis ta ei murdu. Vesine koostis, mida pole näha, aga annab libedust. Isegi kui vedelikku ennast näha pole siis tupes on libe tunne. Vedelik võib olla ka osati kollakas, roosakas, punakas, kõik need muud värvid viitavad võimalikule ovulatsiooniga kaasnevale verejooksule.  Viljakus eriti kõrge.
    Naised, kes on 20'dates võib selle vooluse periood olla ka kuni 4 päeva, aga 30'date lõpus saab seda voolust olla ainult päev või kaks, kui üldse.

    Sperma võib säilida naise viljakas vooluses tupes/ emakakaelas/ emakas/ munajuhades viljastusvõimelisena ülim maksimum 5 päeva, aga pigem on tavaline 3 päeva.
    Erisused. Kui eritub näiteks üks päev kõige viljakamat emakakaela vedelikku ja teine päev jääb naine haigeks, siis ei pruugi ovulatsiooni toimuda, vaid saab edasi lükkuda. Peale haigust saab märgata, et keha üritab uuesti ovuleerida ning kõige viljakam emakakaela vedelik hakkab uuesti erituma, siis hakatakse seda viljakat perioodi uuesti lugema. Samaselt saab see pikeneda ka stressi või mõne muu haiguse tõttu.
  • Ovulatsiooni päev on tavaliselt toores munavalge või voolus, mida pole näha, aga annab libeduse tunnet tupes. Kui toore munavalge konsistentsiga voolust pole, siis jälgida ja tuvastada voolus kõige märjema voolusega päevast, see võib olla ka kreemine ja libe. Kõige paremini on aru saada, et toimus ovulatsioon, kui voolus lihtsalt kuivab kokku ehk väheneb drastiliselt, see on ka märk sellest, et progesterooni tase tõuseb.
    Ovulatsioonist 3 päeva hiljem loetakse mittefertiilseks faasiks, sest on viimane päev munavalge vedelikuga voolus või lubrikatiivne vedelik. Loetakse õhtuga kl 18, sest kui hommikul on viljakas vedelik, siis fertiilset perioodi ei loeta lõppenuks.
  • Emakakaela vedelikud erinevad muudest vaginaalsetest vedelikestViljakust ei saa tuvastada seksuaalsest erutuvusest erituvatest vedelikest tupes. 
  • Veetest: emakakaela sekreet moodustab vees klompe, mis vajuvad põhja.
  • Kõikidel muudel aegadel, kui naine ei ole fertiilses faasis, on voolus tupes spermatosoididele tappev ja seda 2 tunni jooksul pärast vahekorda. Sama ka erutusvedelikega või libestiga.
  • Kui ei soovi rasestuda, saab Kegeli harjutustega sperma kiiremini välja.

Voolus aluspesul - väga viljaks vedelik moodustab sümmeetrilisi ringe, sest sisaldab palju vett, mittevesine voolus moodustab rohkem ristküliku kujulisi triipe ⤵️


•••

Emakakaela positsioon

Emakakael on tugev nagu nina, kui asub allpool, selle järgi on võimalik tuvastada mitte viljakat perioodi. Seevastu ovulatsiooni lähedasel ajal on emakakael pehme ja kohev nagu huuled, kõrgel, avatud ja märg/vesine 
⤵️ Ovulatsiooni lähedasel ajal muutub emakakaela positsioon järsku.
Kui naine ootab päevi, sest need ei ole alanud ja muretseb, kas ta on rase, siis saab katsuda oma emakakaela, kui see on kõva nagu ninaots, siis pole rasedust. Lennukad kommentaar: emakakael on pehme raseduse ajal. Emakakaela positsiooni ja olekut katsutakse sõrmega.




•••

T
eisesed ovulatsioonile viitavad märgid (mitte ühtegi, üks või mitu)
  • Näriv/tuim valu munasarjades
  • Terav paari minutiline valu - tähendab, et munarakk irdus munasarjast
  • Naisteasjade krambid 
  • Veidi veresegune voolus – tekib munaraku irdumisest 
  • Välised suguelundid paistes 
  • Lümfide paistetus suguelundite lähedal 
  • Suurenenud sugutung 
  • Suurenenud maitse-, lõhna- ja puudutuse taju 
  • Suurenenud energilisus 
  • Rindade tundlikkus 
  • Suurenenud naha tundlikkuse tase nahal ja rindadel

Mida päevade kalendrisse juurde märkida - ovulatsiooni toimumise päev, sellest hetkest alates on oodata päevi 12-16 päeva 
pärast jm.
•••

Kui naine imetab, siis emakakaela vedelike järgi võib jääda mulje, et keha soovib ovuleerida (küll ebaedukalt), tundub, et oleks ovulatsioon, tegelikult aga pole. Selle järgi saab kindlamalt aru, et voolus muutub vesisest vähem vesiseks ja aluspesu määrimine on triipudena. Ja tupest ei voola nii palju voolust. Tsükkel võib olla pikem.


Naised kes jätavad ära hormonaalsed rasestumisvastased vahendid läheb kuskil 2 kuud kuni nad hakkavad ovuleerima või keha märkidest aru saama, sest normaalse tsükli taastumine võtab aega.


•••

Rasedusele viitavad tegurid ⤵️
  • Peale ovulatsiooni on temperatuur kõrgfaasis 18 päeva (mitterasedatel on 12-16 päeva)
  • Rinnad ja nibud on muutunud hellaks
  • Iiveldus
  • Väsimus
  • Sage urineerimine
  • Kreemikas voolus eritub luteaalfaasi viimasel osas ja jätkub kogu raseduse vältel
  • Emakakael pehme

Kuidas TVM kasutades meisterdada poisse või tüdrukuid⤵️
Lapse sugu sõltub mehe spermastosoididest.

  • Naissoost (X kromosoomid) spermatosoidid on suuremad, raskemad, aeglasemad, tugevamad ja püsivad elujõulisemana pikemat aega kui meessoost spermatosoidid.
  • Meessoost (Y kromosoomid) spermatosoidid väiksed, kergemad, kiiremad ja õrnemad, kui naissoost spermatosoidid.
Kui soovida poissi tasub vahekord planeerida ovulatsiooni päevale või üks päev enne seda. Kui aga tüdrukut, siis 3 päeva enne ovulatsiooni.


Kuidas arvutada TVMga eeldatavat sünnitähtaega
Ovulatsiooni päevale (temperatuuri kulminatsioonifaas) liita 9 kuud ja lahutada 1 nädal (7 päeva). 
Näide: naisel oli ovulatsioon (ja termiline hüpe) 20 jaanuar, siis liikuda kalendris kuu kaupa edasi 9 kuud, see on 20 oktoober ja lahutada 1 nädal, saab kuupäevaks 13. oktoober.

Belladonna, progesterooni preparaadid vähendavad rasestumise võimalust.


Progesterooniga (looduslik see, mitte kunstlik) on oluline, millal tarvitada, kui soovida rasestuda siis alles peale ovulatsiooni, kui on probleeme, et rasedus ei kipu püsima jääma.

Viljastunud munaraku edukaks pesastumiseks on vaja tavaliselt minimaalselt 10 päevast luteaalfaasi (vt progesterooni kõver). Kui progesterooni tase on liiga madal ja ka naise kehatemperatuur, siis see saab põhjustada ka menstruatsioonieelset vähest veresegust voolust. Viljastunud munarakk ei saa kinnituda emakaseinaele. 

•••

Kui teha katsetust 4-6 tsüklit naise kõige viljakamal ajal väga ajastatult olla rasestumiseks vahekorras ning see ikka ei õnnestu, siis on alles põhjust uurida viljakuse probleemide kohta.


Viljakusprobleemide tuvastamise kitsaskohad

Ravim klomifeentsitraat, mida naistele määratakse, on paradoksaalse kõrvalnähuga - see saab ära kuivatada emakakaela fertiilse vedeliku, mida on vaja, et transportida sperma emakasse munarakuni. Ravim mõjub hoopis rasedust pärssivalt. Selle ravimi võtmisel on siis mõte, kui sperma viiakse abivahenditega otse emakasse. Siinjuures siiski ei pruugi olla probleemiks viljastumine, vaid kõik testid on tehtud valel ajal ning vahekord on valel ajal, pole jälgitud emakakaela vedelikke.

Fertiilsusprobleem, mida tegelikult ei ole.
Naise emakakaela vedeliku fertiilsust mõõdetakse arstide poolt ebatäpsel ehk valel ajal, mitte siis kui toimub ovulatsioon, vaid siis kui arst standardi järgi arvab, et naine peab ovuleerima. Tegelikult toimub naisel ovulatsioon hoopis 17., 18., 20. päeval või veel hiljem. Ja kuna mõõtmine tehti tsükli 14. päeval, loetakse, et pole fertiilne, saadi väärtulemus.

Ideid, mida ette võtta erinevate sündroomide korral ⤵️ 


Lääne meditsiini poolt soovitatavad rasestumisvastased vahendid (tupesisene vahend, hormonaalspiraal, vaskspiraal, vaginaalkreem ja põhiainega lingitud haigused, plaaster, implantaat, LINK, tablett, pillid) on naise tervisele kahjulikud, need saavad põhjustada, suurendada, soodustada järgnevaid probleeme (popurii, sest neid on väga palju, neid on lehekülgede viisi võimalik lugeda konkreetse hormonaalse vahendi infolehelt ja otsida veel lisaks, sest pakendi infolehed on osati poolikud, eriti eesti keelsed) ⤵️
  • Seinast seina tüüpi peavalusid/migreene
  • Kaalu tõusu 
  • "topelt kaitse effekt" – seksuaalhuvi puudus või drastiline langus
  • Meeleolu kõikumised, seletamatud ägestumised, väsimus, halb enesetunne, depressiivne meeleolu
  • Nägemishäired, pearinglus 
  • Tromb(id), ummistused, verehüübehäired
  • Tursed
  • Luude hõrenemine (osteporoos)
  • Limaskestade õhenemine kõikjal kehas (silmade, suu, tupe jms. kuivus)
  • Tupe infektsioon, seen
  • Infarkt
  • Insult, miniinsuldid
  • Ebanormaalsed eritised rindadest
  • Pigmendilaigud
  • Vaginaalsed rasestumisvastased vahendid võivad põhjustada partneri peenisel ärritust, löövet, sügelust jne.
  • Vähid, kasvajad erinevates piirkondades - rinnad, magu, munasarjad jms.
  • Osades infolehtedes on kirjas, et ravim võib põhjustada kõrvaltoimeid, aga loetletu sisaldab vaid allergiaid... sujuvalt on välja jäetud, et ainet on näiteks seostatud vähi, immuuntoksilisusega ja organsüsteemide toksilisusega...
  • Ja nii edasi...
  • Facebookis on ka loodud eesti naiste grupp, kus on pärisinimeste pärislood kõrvalmõjude kohta, rohkem teadlikke valikuid!
Hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutatakse erinevate meditsiiniliste konditsioonide peitmiseks/maskeerimiseks nagu näiteks ebaregulaarsed tsüklid, polütsüstilised munasarjad, PMS, viljakusprobleemid, akne jne., aga ei lahenda tegelikku põhjust.


Vaginaalsed infektsioonid.
Meditsiini töötajad tihtilugu ka ei oska lugeda emakaela voolusi. Näiteks võib naisel olla viljaka perioodi emakaela sekreet ning arst tõlgendab selle vaginaalseks infektsiooniks. Nimelt, kui naine oskab ise oma vooluse infot enda kasuks tööle panna, oskab ta jälgida ning analüüsida sekreete. 
Oleneb, millal viljakas emakakaela vedelik tuleb, kui see tuleb nt peale viljakat perioodi, saab seda lugeda infektsiooniks, aga arst ei tea ju, millal oli, on või toimub ovulatsioon ning seda reaalset viljakat sekreeti hakatakse "ravima" antibiootikumidega, teostada testimisi glagnörra, süüfilis, klamüüdia. Tulemused pole kuigi üllatavad (naine on terve), kui teab, et ta on oma fertiilses faasis ning voolus on vastav. Aga naine, kes ei oska uurida oma voolusi, võib alustada määratud ravi ning lihtsalt nõrgestada oma organismi.

Raamatus räägitakse väga põhjalikult ka muudest erinevatest ja spetsiifilistest teemadest, mida siin lühifragmendilises popuriis kajastatud ei ole. Kõiksugused erandid, konditsioonid ja võimalikkused on raamatus (LINK) täpsemalt kirjas. Raamatus on lisaks ka muljetavaldav värviline pildimaterjal, millega tasub kindlasti tutvuda.




Viimati uuendatud 6.10.2018